Guvernul a aprobat ordonanta privind modificarea si completarea Codului Fiscal

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:34
2454 citiri
Guvernul a aprobat ordonanta privind modificarea si completarea Codului Fiscal

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Conform proiectului de ordonanta, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, limita veniturilor pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor coboara la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013, si persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute de acest sistem de impunere.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine ca masura are ca scop sa limiteze "mutarea" profiturilor firmelor din Romania catre alte state, prin intermediul preturilor de transfer, pentru evitarea impozitarii si nu din ratiuni economice.

Companiile mici si mijlocii vor fi obligate, de la 1 februarie, sa plateasca impozit pe venituri. Potrivit legislatiei in vigoare, IMM-urile plateau la stat, in mod optional, un impozit de 3 procente din veniturile realizate daca acestea ajungeau la pragul de 100.000 de euro.

In plus, compania trebuia sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa aiba intre 1 si 9 salariati, nu trebuia sa aiba activitati in domeniul bancar, al asigurarilor, pietei de capital, jocurilor de noroc, consultantei sau managementului.

Incepand cu luna februarie, toate companiile mici si mijlocii care realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 de euro, indiferent de numarul de angajati sunt obligate sa plateasca impozit.

De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanta si prestari servicii cu firme inregistrate in paradisuri fiscale si state cu care Romania nu are acorduri de evitare a dublei impuneri.

Cresc accizele la bere si tigari

O alta modificare se refera la cresterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.

Pentru berea realizata de micii producatori, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. Proiectul de act normativ mentioneaza ca aceste cote de accize pentru bere si bauturi fermentate, altele decat bere si vin, trebuie corelate cu continutul de alcool si procesul de productie.

Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.

Agricultura, din nou in atentia Guvernului

Proiectul de modificare a Codului fiscal vizeaza si includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura, impozitul urmand a avea o cota de 16%.

In agricultura sa va introduce un impozit diferentiat. Practic, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pana in prezent, cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

Nu vor plati impozit agricultorii care au maximum 10 ovine si caprine, 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau familii de albine, 1,5 hectare de pomi frunctiferi sau flori.

Majorarea deducerii suplimentare

O alta prevedere a Ordonantei se refera la majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

Stimulentele fiscale se vor acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare care conduc la obtinerea de rezultate ale cercetarii, valorificabile de catre contribuabili, in folos propriu, efectuate atat pe teritoriul national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene si in statele care apartin Spatiului Economic European.

In prezent, contribuabilii cu activitati de cercetare-dezvoltare beneficiaza de deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil in proportie de 20%, aplicata asupra cheltuielilor eligibile efectuate pentru aceste activitati.

"Avand in vedere rolul important al activitatii de cercetare-dezvoltare in sustinerea cresterii economice, recunoscut atat pe plan intern, cat si european, precum si permanenta nevoie de atragere de resurse pentru finantarea acestor activitati, nivelul de 20%, stabilit pentru stimulentul fiscal nu asigura o sustinere reala a acestui domeniu", precizeaza documentul postat de MFP.

#buget 2013, #Romania buget 2013, #modificari fiscale 2013 , #Politica interna