Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele vor sa imprumute 3,55 mld. de lei de pe piata interna, in noiembrie

Finantele vor sa imprumute 3,55 mld. de lei de pe piata interna, in noiembrie


Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga in noiembrie 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cele mai multe licitatii urmand sa fie organizate pentru vanzarea de obligatiuni.

Astfel, in sase din cele opt licitatii programate in noiembrie, administratorii datoriei publice vor sa vanda obligatiuni, cu scadenta cuprinsa in intervalul 2-15 ani, in valoare cumulata de 1,95 miliarde lei.

Prima licitatie se va derula luni, 5 noiembrie, cand Finantele vor sa atraga 500 milioane lei prin certificate de trezoreria cu scadenta la un an.

Spre finalul lunii, pe 26 noiembrie, Trezoreria statului va organiza doua licitatii in aceeasi zi, prin care va redeschide emisiuni de obligatiuni cu scadente pe trei ani si, respectiv, 15 ani. Valoarea indicativa pentru titlurile pe trei ani este de 300 milioane lei, iar prin emisiunea pe 15 ani Finantele vor sa imprumute 100 milioane lei.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente in iulie 2015.

Trezoreria a accesat insa mai putine fonduri in lei, limitandu-se 3,13 miliarde de lei, dar a compensat prin atragerea de valuta de pe piata interna, respectiv 421,5 milioane de euro. La aceste sume se adauga cele 1,5 miliarde de euro accesate miercuri de pe pietele internationale.

Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.

Astfel, Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. Aceasta suma se completeaza cu emisiunile in valuta de 2,67 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1244 ori