Deductiile pentru segmentul de cercetare vor avea efecte limitate (analisti)

Luni, 16 Iulie 2012, ora 12:35
1707 citiri
Deductiile pentru segmentul de cercetare vor avea efecte limitate (analisti)

Guvernul Romaniei a anuntat ca a propus cresterea deductibilitatii pentru investitiile in cercetare de la 20% la 50%, masura ce doreste stimularea mediului de afaceri. Aceasta propunere este vazuta cu ochi buni de analistii economici din Romania, dar efectele concrete pe care le-ar putea avea sunt limitate.

Aurelian Dochia, analist economic, a declarat pentru Business24, ca este sceptic in privinta efectelor pe care o astfel de masura le va avea in piata. "Nu stiu daca chestiunea de deductibilitate modifica pe fond comportamentul agentilor economici pentru ca, in ultima instanta, cheltuielile de cercetare nu se fac datorita unor stimuli fiscali, ci tin de structura industriei, de lantul fiecarei intreprinderi de creare de valoare adaugata", spune Dochia, care adauga ca in timp ce eficienta unei astfel de masuri poate fi pusa sub semnul intrebarii, aceasta nu strica. "Putinele intreprinderi care dedica ceva bani cercetarii se vor bucura de aceste masuri."

El aminteste insa si ca unele companii ar putea cauta sa introduca drept cheltuieli de cercetare tot felul de cheltuieli care nu au legatura cu domeniul.

"E foarte bine. Ar impulsiona ceea ce noi nu avem dezvoltat in Romania, si anume sectorul de dezvoltare si cercetare si asta e o cerinta a economiei moderne", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Inca de la finalul lunii iunie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara ca intentioneaza sa propuna o astfel de masura din dorinta stimularii mediului de afaceri sa investeasca in cercetare si inovare, segment care nu este foarte dezvoltat la noi in tara.

"In programul de guvernare avem prevazute o serie de masuri de natura fiscala si financiara, pentru a sprijini domeniul cercetarii-inovarii. Dorim sa sprijinim acest domeniu prin stimularea mediului de afaceri, sa incheie parteneriate cu mediul academic si institutele de cercetare. Ne dorim sa acordam deductibilitate intre 50 si 100% pentru toate cheltuielile pe care agentii economici le fac in cercetare-inovare. Dorim sa stimulam inovarea si cercetarea nu numai pentru marii agenti economici", a spus Chitoiu.

#cercetare dezvoltare, #deductibilitate cercetare, #masuri guvern, #masuri propuse Guvern , #Politica interna