Daniel Chitoiu vrea sa renegocieze redeventele si taxele de exploatare

Luni, 07 Mai 2012, ora 12:07
1516 citiri
Daniel Chitoiu vrea sa renegocieze redeventele si taxele de exploatare

Ministrul propus al Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat luni la audierile din comisii ca are in vedere renegocierea taxelor de exploatare si a redeventelor care, in opinia acestuia, sunt prea mici, iar preturile vor fi renegociate, inclusiv cu OMV Petrom.

"Redeventele sunt prea mici. Vom modifica legea, vom renegocia pretul, inclusiv cu OMV Petrom, unde contractul de privatizare expira in 2014. Trebuie sa negociem si cu ei. Nu stiu daca sunt de acord. Daca nu, le majoram si inainte, prin impozitarea veniturilor exceptionale", a precizat Chitoiu.

Acesta a explicat ca se refera la veniturile care au o rata a profitabilitatii foarte mare.

"Sistemul de taxare de exploatare a resurselor si a redeventelor nu este cel corect si in concordanta cu statele europene. Sunt unele domenii unde sunt prea mari, dar in altele taxele nu au fost majorate de zeci de ani", a completat Chitoiu.

Ministrul Economiei a explicat ca veniturile din redevente si taxe de exploatare ajung la 0,8% din PIB, in conditiile in care in Bulgaria se ajunge la 7% din PIB.

"Este un motiv pentru care Romania are un grad redus de venituri in PIB. Daca am pune taxe corect pentru exploatarea resurselor si agricultura, am putea limita contrabanda si evaziunea, iar in doi ani se ajunge la nivel european", a mai spus Chitoiu.

#declaratii Daniel Chitoiu audieri, #Petrom Daniel Chitoiu redevente, #renegociere redevente taxe exploatare , #Ministri