Referendum: MAI nu isi asuma numarul persoanelor de pe listele electorale

Joi, 02 August 2012, ora 13:59
1149 citiri
Referendum: MAI nu isi asuma numarul persoanelor de pe listele electorale

Un document al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administratia Bazelor de Date, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, remis Curtii Constitutionale, arata ca ministerul nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane de pe listele electorale.

"MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, neavand instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritatile publice locale", scrie in documentul trimis Curtii Constitutionale si citat de Hotnews.

Actul trimis de Directia pentru Evidenta Persoanelor vine dupa ce oficialii ministerului au trimis, in cursul serii de miercuri, listele electorale care curpindeau 18.292.514 de persoane, acelasi precizat de MAI si inainte de referendumul din 29 iulie.

Conform documentului prezentat joi, se mentioneaza ca exista posibilitatea ca in listele electorale permanente sa fie inscrise persoane decedate sau ale caror date nu au fost operate.

Curtea Constitutionala s-a intrunit joi, la ora 9, pentru a se decide in privinta valabilitatii referendumului organizat duminica, 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Magistratii CCR s-au intalnit si miercuri in jurul orei 14.00, iar sedinta s-a intins pe mai multe ore. In jurul orei 21.00, sedinta s-a amanat, dupa ce judecatorii au cerut mai multe documente, atat din partea Ministerului de Interne, cat si din partea Institutului National de Statistica.

Conform legislatiei in vigoare, referendumul este validat, daca la vot se prezinta 50%+1 dintre cetatenii cu drept de vot. Conform rezultatelor Biroului Electoral Central, la vot s-au prezentat 46,24% din cetateni.

CCR a cerut miercuri, cand au inceput deliberarile pentru validarea sau invalidarea referendumului, documente suplimentare de la institutiile invocate de USL in cererile sale.

#referendum 2012, #referendum demitere Basescu 2012, #numar electori referendum , #Guvernul Romaniei