Raportul Sterling a fost aprobat de subcomisia parlamentara de ancheta

Joi, 25 Iunie 2009, ora 13:44
1261 citiri
Raportul Sterling a fost aprobat de subcomisia parlamentara de ancheta

"Comisia a decis ca in termen de 60 de zile de la data aprobarii Raportului in plenul Camerei, Guvernul sa decida modalitatea prin care va rezilia sau renegocia contractul de baza, anuland acest contract aditional si anuland, astfel, in Ordonanta de Urgenta articolele care faceau posibila Hotararea de Guvern", a declarat presedintele subcomisiei de ancheta, deputatul PSD Iulian Iancu, dupa aprobarea Raportului.

El a subliniat, totodata, ca in cadrul Raportului s-a stabilit ca organele de ancheta sa preia analiza acestui caz, stabilind la nivelul persoanelor direct implicate atributiuni si responsabilitati in ce priveste legalitatea intocmirii actelor normative in cauza.

In favoarea raportului s-au pronuntat deputatii PSD si PDL, care au cumulat 13 voturi. Cele trei abtineri au apartinut reprezentantilor PNL si UDMR. Nu a existat niciun vot impotriva.

Raportul a conluzionat ca actul aditional numarul 11 a fost intocmit in conditii ilegale, ca ANRM nu a avut un mandat din partea Guvernului Romaniei, ca nota de fundamentare a Hotararii de Guvern care a legalizat acest act aditional a fost intocmita cu date si informatii nereale si ca atat compania Sterling cat si ANRM nu si-au indeplinit obligatiile prevazute in contractele aditionale anterioare.

Astfel, potrivit presedintelui subcomisiei de ancheta, Iulian Iancu, raportul constata ca printre datele si informatiile false se afla nota de fundamentare, unde apare ca o cantitate probabila de exploatare de circa 2 miliarde de metri cubi, in timp ce, in realitate, in fata comisiei de ancheta s-a vorbit de 51 miliarde de metri cubi de gaz.

Totodata, nota de fundamentare intocmita in baza unor date nereale prevedea existenta a zero milioane tone de titei, in timp ce, in realitate, la comisia de ancheta s-a stipulat existenta a 278 milioane tone.

Iancu a aratat ca Raportul constata si o serie de nereguli, referitoatre la faptul ca nu a existat o carte tehnica petroliera a lucrarilor, ca nu s-au facut controale niciodata si ca nu s-a putut proba suma invocata de Sterling ca fiind una reala in documentele companiei.

Iancu a precizat, totodata, ca membrii comisiei au propus ca toti cei care au oferit informatii nereale in cadrul audierilor sa fie deferite anchetei instantelor judiciare.

Iancu a aratat, in acest sens, ca in Raport apar responsabilitati la nivelul persoanelor semnatare ale notei de fundamentare privind promovarea Ordonantei de Urgenta, semnatare ale notei de fundamentare a Hotararri de Guevrn, precum si la nivelul semnatarilor si contrasemnatarilor Hotararii de Guvern.

El a a ratat ca astfel de responsabilitati apar si la nivelul persoanelor din cadrul ANRM, cat si la nivelul companiei Sterling, care nu au respectat prevederile legale contractuale, neindeplinind atributiunile legale prevazute in sarcinile de serviciu.

Iancu a spus ca Raportul va fi trimis Biroului Permanent al Camerei.

Astfel, daca acest for va decide, exista posibilitatea ca saptamana viitoare Raportul sa intre in plen luni sau marti.

In caz contrar, Raportul va fi votat in prima sesiune parlamentara din septembrie.

#raport, #Sterling, #ancheta, #subcomisie, #guvern , #Guvernul Romaniei