Ministerul de Finante explica de ce i-a dat un deficit mai mic decat expertilor Eurostat: Noi am calculat altfel

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 19:20
2051 citiri
Ministerul de Finante explica de ce i-a dat un deficit mai mic decat expertilor Eurostat: Noi am calculat altfel
Foto: CC0 Creative Commons

Diferenta dintre soldurile mentionate de Eurostat si datele publicate de Ministerul Finantelor Publice provine din metodologia de calcul, precizeaza MFP, in urma informatiilor aparute marti, potrivit carora deficitul bugetar a depasit 4% in cel de-al doilea trimestru.

"Tinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilita pentru anul 2017, nu este in pericol. Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul Eurostat si datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, executia bugetului general consolidat conform metodologiei nationale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB anual, iar in trimestrul al II-lea bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 0,96% din PIB", informeaza ministerul.

Pe de alta parte, spune MFP, executia bugetului general consolidat pe primele noua luni indica un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstreaza ca Romania se incadreaza in tinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilita pentru anul 2017.

"Precizam ca valoarea comunicata de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB. Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare, si raportata la PIB din trimestrul II, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in trimestrele III si IV ale anului. Reamintim ca, in anul 2016, PIB din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentand 23,5% din PIB anual. Valoarea cea mai ridicata a PIB trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. In trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB a fost de 197,5 miliarde lei, avand aceeasi pondere in PIB prognozat pentru anul 2017", precizeaza sursa citata.

Conform MFP, in datele publicate de Eurostat se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,7% din PIB in trimestrul II din anul 2016, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB.

"Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul II) se observa ca deficitul bugetar a crescut cu 0,4 p.p. la 4,1% din PIB. Trebuie precizat ca ajustarea a condus la valori foarte scazute in trimestrele III si IV din 2016, respectiv 2,3% si 2,1%. Asadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o astfel de evolutie sezoniera si pentru trimestrele III si IV din 2017, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB", mai arata sursa citata.

In Marea Britanie si Romania, deficitul guvernamental a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, in trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana si in zona euro, deficitul guvernamental a urcat cu 0,2 puncte procentuale, in trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.

Deficitul guvernamental al Romaniei a urcat de la 3,6% din PIB in primul trimestru din acest an, la 4,1% in perioada aprilie-iunie 2017, in timp ce in Marea Britanie deficitul a urcat de la 1,1% la 3,4%. Totusi, Romania are cel mai ridicat nivel al deficitului din UE (unde acest indicator s-a situat la 1,3% in trimestrul doi din 2017).

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#deficit bugetar romania, #tinta deficit , #Guvernul Romaniei