Farmacistii, in greva japoneza marti si miercuri

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 22:46
1214 citiri
Farmacistii, in greva japoneza marti si miercuri

Farmacistii fac greva japoneza, marti si miercuri, din cauza ca nu au primit banii pe medicamentele eliberate in ultimele cinci luni, cerand Guvernului sa gaseasca urgent solutii pentru a putea asigura in continuare medicamente pentru populatie. 

"Colegiul Farmacistilor din Romania face un apel catre Guvernul Romaniei sa gaseasca urgent solutii pentru evitarea falimentarii farmaciilor din Romania si continuarea asigurarii medicamentelor catre populatie", se arata intr-un comunicat de luni al organizatiei profesionale.

Farmacistii sustin ca prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 de zile, incepand cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile intr-o situatie fara precedent.

Potrivit acestora, economiile farmacistilor au fost epuizate, in conditiile in care nu s-au facut incasari de la casele de asigurari de sanatate, insa magazinele trebuie sa se aprovizioneze cu medicamente pentru populatie si sa plateasca impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile si celelalte cheltuieli necesare functionarii.

"Ne confruntam cu o situatie extrem de grava, intrucat farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele 5 luni si nu vor mai primi niciun ban cel putin pana in luna februarie a anului viitor.

O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt in stare de insolventa, fiind somate sa isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente", se mai arata in comunicatul Colegiului Farmacistilor.

Totodata, potrivit farmacistilor, creditul de angajament, aprobat prin Ordonanta de Urgenta 105/2009, este pe cale de a se epuiza pana la sfarsitul lunii noiembrie, din cauza cresterii consumului de medicamente in sezonul rece si a cresterii numarului de cazuri de gripa noua.

Farmacistii mai arata ca, in ciuda nenumaratelor semnale si a discutiilor pe care le-au avut cu reprezentantii autoritatilor publice, nu a fost gasita nicio solutie.

"Situatia se deterioreaza rapid si credem ca este cazul ca, un prim pas al protestului nostru, sa fie declansarea unei greve japoneze. Astfel, in perioada 24-25 noiembrie, farmacistii vor purta banderole negre pe brat, ca semn al situatiei muribunde in care se afla sistemul farmaceutic", precizeaza Colegiul Farmacistilor din Romania.

Potrivit sursei citate, protestul se doreste a fi un semnal de alarma si un apel la responsabilitate pentru autoritatile din domeniul sanitar fata de propriile decizii, fata de tot sistemul farmaceutic din Romania si fata de pacienti.

In urma cu o luna, Colegiul Farmacistilor din Romania atentiona ca aproape jumatate din farmaciile din Romania risca sa ajunga pana la finele anului in incapacitate de plata a datoriilor catre furnizori sau catre buget, ca urmare a prelungirii termenului de incasare a facturilor de la casele de asigurari. 

#farmacisti, #medicamente, #greva , #Guvernul Romaniei