Test drive cu masina fara sofer de la Google: Vezi impresiile pasagerilor VIDEO

Luni, 18 August 2014, ora 16:40
1823 citiri
Test drive cu masina fara sofer de la Google: Vezi impresiile pasagerilor VIDEO
Sursa foto: Reuters

Google a testat, recent, unul dintre automobilele sale care se poate deplasa fara sofer, dezvoltat de divizia sa "Google X", test la care a participat si un jurnalist.

"Masina se oprea la semafoare. Lua curbele normal, nu derapa, nu se zdruncina. Cel mai remarcabil fapt a fost acela ca nu a iesit cu nimic in evidenta", se arata in articolul publicat de Paul Ingrassia, jurnalistul care a participat la acest test, pe site-ul Reuters.

Paul Ingrassia, editor la Reuters, acopera industria auto din 1985, si a publicat trei carti despre acest domeniu.

Testarea acestui automobil a avut loc pe strazile linistite din Mountain View, orasul din Silicon Valley, unde este sediul central al celor de la Google.

Acesta nu este primul test la care a fost supus autoturismul care se conduce singur. Recent, Dmitri Dolgov, seful echipei care dezvolta software-ul automobilului, a "testat" vehiculul pe distanta de 725 de kilometri, intre Silicon Valley si Tahoe, si a declarat ca misiunea sa a fost perfectionarea tehnologiei.

Automobilul, un Lexus RX 450h, are mai multe modificari. Astfel, in fata, are un radar care are ca principala sarcina evitarea coliziunilor. Mai mult, automobilul are deasupra un cilindru rotitor unde sunt lasere, camere video, senzori si alte echipamente necesare bunei orientari.

In timpul testului, automobilul a fost conectat la laptop-ul lui Doglov. Automobilul a cartografiat singur traseul si s-a condus fara probleme. Singura emotie aparuta in timpul testarii a fost cand un automobil ce venea din sens opus parea ca va vira in fata automobilului Google, care a franat, insa soferul celuilalt automobil si-a corectat traiectoria.

"M-am asezat pe bancheta din spate, o pozitie neobisnuita pentru cineva care testeaza automobile. Calatoria a fost obisnuita si fara incidente si daca nu vedeam ca soferul nu actioneaza comenzile, nu mi-as fi dat seama ca automobilul se conduce singur", a spus Ingrassia.

Automobilul Google este programat sa se mentina in limitele de viteza impuse de reglementari, insa cercetarile au aratat ca limitarea acesta duce la cresterea pericolului de accidente cand automobilul se afla intr-un trafic unde ceilalti participanti merg mult mai repede, a precizat Dolgov, care a adaugat ca automobilul autonom "are voie" sa depaseasca viteza limita cu pana la 16 kmh (10 mph).

Pe langa modelul testat de jurnalist, Google a mai construit si altele, fara volan, frana si accelerator, cu motoare electrice, ce ating o viteza maxima de 40 kmh (25 mph). "Mai exact, o masina de golf ce se conduce singura".

Cine mai dezvoltata automobile "autonome"

Pe langa cel al Google, mai sunt si alte automobile care se conduc singure, cum ar fi cel dezvoltat de Stanford University.

Notiunile de baza pentru procesul prin care automobilele recunosc obstacole si reactioneaza pe masura sunt provocari importante pentru cercetatori, a spus profesorul J. Christian Gerdes, directorul Institutului de Cercetari Auto al universitatii Standford.

Dincolo de aceasta, exista si "probleme etice", dupa cum le-a caracterizat profesorul american. "Ar putea un automobil sa-si protejeze pasagerii in detrimentul pietonilor din jur?", a intrebat Gerdes. "Si vom accepta ca o masina sa faca greseli, chiar daca mai putine decat face un om? Putem reduce semnificativ riscul, dar nu-l putem duce la zero".

#automobil google, #test auto, #automobil autonom , #stiri Google