Google ne DISTRUGE memoria

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 13:20
2425 citiri
Google ne DISTRUGE memoria

Din ce in ce mai multi oameni au ajuns sa considere motoarele de cautare ca fiind o "memorie externa". Internetul a facut ca informatiile sa fie mult mai usor de uitat. Daca pana acum acest lucru era doar o speculatie, un studiu recent realizat printre studentii de la Harvard a demonstrat ca, intr-adevar, "Google ne distruge memoria".

Aproximativ 60 de studentii au fost rugati sa caute pe internet 40 de informatii, cum ar fi "Strutul are ochiul mai mare decat creierul". Unora li s-a spus ca informatia va fi salvata, iar altora ca va fi stearsa.

S-a dovedit ca studentii din prima categorie au avut un grad de memorare a informatiilor mult mai scazut decat cei carora li s-a spus ca informatia se va sterge.

Penetrarea internetului in toate colturile lumii a transformat bibliotecile, si chiar memoria oamenilor, in lucruri inutile.

De ce ai mai avea nevoie sa tii minte toata istoria omenirii sau operele marilor scriitori cand o simpla cautare iti pune toate cunostintele acumulate de specia umana la picioare.

Studiul realizat la Harvard a demonstrat ca motoarelele de cautare precum Google si bazele de date cum ar fi IMDb.com au ajuns pe post de "memorie in care informatia este stocata colectiv in afara noastra", dupa cum spus realizatorii studiului.

"Traim in simbioza cu calculatoarele noastre si crestem intr-un sistem interconectat", spun autorii decumentului publicat in revista Science.

"Am devenit dependenti de calculatoare in aceeasi masura in care sutnem dependenti de cunostintele pe care le dobandim de la prieteni sau colegi. Si pierdem aceste cunostinte daca se rupe conexiunea."

Studiul a aratat, de asemenea, ca cea mai importanta sursa de cunoastere pentru oameni a devenit internetul.

Un alt experiment, desfasurat printre 34 de studenti de la Universitatea Columbia din New York, a aratat ca oamenii isi amintesc mai degraba unde au stocat informatia decat informatia in sine.

Google a aparut in 1998, fiind opera lui Sergey Brin si Larry Page. Initial cei doi studenti ai Universitatii Standford creasera in motor de cautare numit "BlackRub".

Rebotezat Google, motorul a devenit principala activitate a companiei, pe masura ce a extins accesul la miliarde de documente web.

Numele motorului a fost inspirat din cuvantul "Googol", termenul matematic al numarului reprezentat de cifra 1 si urmatd e 100 de zerouri.

Google a devenit public in 2004.

Autorii studiului nu stiu exact care vor fi in viitor efectele conectarii continue a oamenilor la internet.

"Poate ca ceea ce simtim acum vine doar din nostalgie si din dorinta de a fi mai putin conectati la gadget-urile noastre", mai spun autorii.

#google, #internet distruge memorie, #larry page, #memorare, #memorie, #stocare informatie , #stiri Google