Google, dat in judecata pentru drepturile de autor

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 12:39
1446 citiri
Google, dat in judecata pentru drepturile de autor

Unsprezece organizatii de arta grafica si fotografie, dar si mai multi fotografi si artisti grafici, au dat in judecata compania Google pentru drepturile de autor legate de proiectul de digitalizare a cartilor, informeaza presa internationala, precizeaza NewsIn.

Ultima plangere a fost depusa la New York de Societatea Americana a Fotografilor Media, care reclama ca proiectul Google Book Search include multe imagini pentru care nu s-au platit drepturile de autor.

Fotografii cer despagubiri de cel putin 30.000 de dolari pentru fiecare imagine copiata si cel putin 150.000 de dolari in cazul in care se demonstreaza ca Google a incalcat cu buna stiinta reglementarile privind drepturile de autor.

"Problema in acest caz este ca Google a folosit abuziv aceste imagini fara autorizatie. Putem ajunge la o intelegere cu Google doar daca vor acorda atentie drepturilor de autor", a afirmat avocatul celor care au depus plangerea, James McGuire.

"Google are incredere ca Google Books este facut conform legilor SUA si a celor internationale. Este un efort istoric prin care toate cartile cunoscute vor putea fi gasite online", se arata intr-o declaratie facuta de reprezentantii Google prin intermendiul unui e-mail.

Proiectul Google Book Search a atras mai multe procese pentru drepturile de autor, in urma cu aproximativ o saptamana, editura franceza Gallimard anuntand la randul sau ca va da in judecata Google.

In decembrie 2009, un tribunal francez a hotarat ca Google a incalcat legea drepturilor de autor, prin copierea online a cartilor editate de grupul La Martiniere.

Compania a trebuit sa plateasca editurii franceze daune in valoare de 300.000 de euro si sa opreasca procesul ilegal de digitalizare a cartilor.

#autor, #book, #drepturi, #google, #proiectul, #search , #stiri Google