Criza din zona euro ar putea tempera reactia pietelor

Duminica, 07 August 2011, ora 20:07
1421 citiri
Criza din zona euro ar putea tempera reactia pietelor

Orice reactie a pietelor declansata de reducerea ratingului SUA va fi temperata de criza datoriilor de stat din zona euro, anunta Mediafax.

"Reactia initiala va consta intr-un grad ridicat de incertitudine si, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor sti incotro sa se indrepte pentru siguranta. In timpul crizei sub-prime, siguranta era in dolari SUA si in titluri de Trezorerie. Acum, aceasta ancora a comunitatii globale se deterioreaza", a declarat pentru Reuters Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets. 

Temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii in recesiune au generat scaderi masive pe bursele din intreaga lume in aceasta saptamana, provocand pierderi de 2.500 de miliarde de dolari in numai cinzi zile. 

Companiile care depind de cererea de consum si de cererea externa vor suferi probabil noi scaderi in urmatoarea perioada. 

Actiunile de pe bursele din intreaga lume, masurata de indicele MSCI All-Country World, au inregistrat in aceasta saptamana cea mai abrupta depreciere de la inceputul lunii octombrie a anului 2008, la scurt timp dupa prabusirea Lehman Brothers.

Traderii avertizeaza ca reducerea ratingului SUA va accentua contractia deja semnificativa a predispozitiei investitorilor fata de risc.

Astfel, yenul japonez si francul elvetian ar putea fi din nou tintite de piete drept refugii fata de crizele din SUA si zona euro, desi autoritatile din cele doua tari au luat recent masuri agresive de inversare a trendului ascendent al monedelor.

Pe de alta parte, temerile ca criza datoriilor de stat din zona euro ar putea inghiti Spania si Italia sugereaza ca investitorii ar putea percepe inca dolarul drept un activ sigur, in pofida problemelor cu care se confrunta SUA.

Analistii Goldman Sachs considera ca Statele Unite au o sansa din trei sa reintre in recesiune, din cauza inrautatirii crizei din Europa si nivelului ridicat al somajului.

#burse, #burse americane, #criza datorii suverane zona euro, #depreciere dolar, #rating sua, #zona euro , #stiri Goldman Sachs