Business Adviser: Etica si respectarea legii

Miercuri, 04 August 2010, ora 10:27
2587 citiri
Business Adviser: Etica si respectarea legii

"Limita intre etica si respectarea legii sta in bariera de sanctionare. Daca nu te conformezi cu legile, risti sanctiuni prevazute de aceste legi. Daca nu te conformezi cu politicile de etica ale organizatiei, risti sanctiunile echipei din care faci parte", a declarat Liviu Raducan Chief Etchitc & Compliance Officer la Smart Sigma. 

Potrivit acestuia, conformitatea cu legea este responsabilitatea de a te supune legilor si normelor in vigoare prin introducerea unor sisteme, proceduri si politici care sa-i determine pe angajati sa respecte prevederile legale.

"Etica este mai mult decat atat, reprezentand asumarea constienta de catre membrii unei organizatii a unui cadru de conduita care adesea excede cardul normativ. O regula de conduita este ca atunci cand intri in birou, sa-ti saluti colegii, sa ai imbracaminte corecta. Nu exista nicio lege care sa te oblige sa faci aceste lucruri, dar exista niste principii in organizatie care impun respectarea acestor valori", a completat Liviu Raducan.

Consultantul Smart Sigma da ca exemplu de sanctiuni legale aplicate in urma unor activitati lipsite de etica cazul bancii Goldman Sachs, care a fost implicata intr-un mare scandal, datorita faptului ca in perioada crizei creditelor subprime, ei au pregatit si lansat pe piata niste produse financiare complexe, cu o mare marja de risc.

In acelasi timp, ei au avut un fond de investitii al lor, construit ca sa marcheze castiguri pentru ei, a pariat impotriva propriilor clienti.

In mailurile angajatilor Goldman Sachs iesea in evidenta foarte clar ca ei erau siguri ca fondul lor va castiga, in detrimentul clientilor lor. Aceasta lipsa de etica a fost sanctionata legal, printr-o amenda de peste 500 de milioane de dolari, pe care Goldman Sachs a acceptat sa o plateasca.

Descarca Manualul de Integritate

#adviser, #business, #etica, #goldman, #legea, #sachs , #stiri Goldman Sachs