Romania, prin ochii ministrului Ialomitianu: Suntem peste Germania

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:44
2687 citiri
Romania, prin ochii ministrului Ialomitianu: Suntem peste Germania

Romania se situeaza printre primele tari din Uniunea Europeana privind alocatia banilor pentru investitii, a declarat, marti, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, intr-o conferinta de presa la Parlament, in care a vorbit despre bugetul pe 2012 si prognozele de crestere, raportat la alte tari din Europa.

Cresterea se bazeaza pe industrie si servicii, sustinute de investitii din bugetul de stat, un buget sustenabile de a fi finantat "in conditii bune", potrivit declaratiilor lui Ialomitianu. Fara a prezenta cifre exacte referitoare la investitiile pe anul urmator, seful Finantelor vede Romania peste Germania, peste UE si evident peste Bulgaria.

"Vecinii nostri, bulgarii aveau un program de crestere de de primavara de 3,7% din PIB. Germania avea o prognoza de crestere de primavara de 1,9% si de toamna de 0.8%. Romania avea o prognoza de 3.7% pentru primavara si 2,1 pentru toamna. La nivelul UE prognoza de primavara era de 1,9% si prognoza de toamna de 9.6%. In zona euro prognoza de primavara era de 1,8%", a explicat ministrul.

Gheorghe Ialomitianu sustine ca potentialul de crestere economica pentru 2012 se bazeaza pe industrie, cu o crestere de 2,7%, pe servicii cu o crestere de 1.6%. Acest potential se bazeaza pe investitiile edectuate din bugetul de stat.

"Romania se situeaza printre primele tari din UE privind alocatia banilor pentru investitii. Principalii indicatori macroeconomici care au stat la baza bugetului sunt: un PIB de 579,6 miliarde fata de 547,8 miliarde in 2011. Numarul mediu de 4.550 milioane de slariati, fata de 4.520 milioane in 2011", a adaugat Ialomitianu.

In aceste conditii, guvernul prezinta un buget realist, sustine ministrul, bazat pe politici prudente, cu mentinerea pensiilor si salariilor la nivelul din 2011, fara cresterea impozitelor si a taxelor si cu majorarea investitiilor la la 38,1 miliarde de lei.

"Bugetul are un deficit cash de 1,9% fiind sustenabil de a fi finantat in conditii bune, tinand seama de criza lichiditatilor. Din cauza anului 2008 Romania trebuie sa iasa din procedura de deficit excesiv. Bugetul pe 2012 raspunde obligatiilor romaniei de a aplica pachetul de guvernare economica adoptat de Parlamentul European privind consolidarea fiscala si evitarea dezechilibrelor macroeconomice", a mai spus Gheorghe Ialomitianu.

Mai departe, ministrul a vorbit despre datoria publica a romaniei pe care o considera sustenabila, fiind programata la 32,9%.

"Datoria publica a crescut in ultimii ani, deficitul bugetar trebuie finantat din imprumuturi. Romania, in ultimii ani, nu a mai avut la dispozitie sume din privatizari. Bugetul general consolidat cuprinde venituri prognozate la 33,7% din PIB, bazandu-se in continuare pe TVA si contributiile sociale. S-au redus cheltuielile cu functionarii statului si asistenta sociala si o crestere a nivelului de investitii", a explicat Ialomitianu.

#Gheorghe Ialomitianu investitii, #buget 2012 investitii, #prognoza 2012 Ialomitianu , #Ministrul Finantelor