Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Soros: Economia SUA va fi afectata de o "incetinire de durata"

Soros: Economia SUA va fi afectata de o "incetinire de durata"

Economia Statelor Unite va fi afectata de o "incetinire de durata" si ar putea urma un model similar cu cel urmat de Japonia, de crestere relativ slaba si inflatie ridicata, a spus investitorul miliardar George Soros, citat de Reuters. 


Acesta a atentionat ca salvarea bancilor americane le va transforma in "zombie", deoarece au fost mentinute pe linia de plutire cu bani de la stat si vor duce la prelugire scaderii economice.


Majoritatea remediilor anticriza elaborate de tarile occidentale au fost aplicate deja in Japonia pentru a combate recesiunea si deflatia, dupa spargerea bulei speculative imobiliare de la inceputul anilor '90. Deceniul trecut a fost de asemenea cel al planurilor de relansare masive care au facut din Japonia tara cu cele mai mari datorii din lumea dezvoltata.


"Nu ma astept ca economia SUA sa isi revina in al treilea sau al patrulea trimestru, deci cred ca suntem pe calea unei incetiniri de durata", a spus Soros.


Parerea lui Soros contrasteaza cu cea a majoritatii economistilor, care se asteapta ca economia SUA sa nu mai scada incepand cu al treilea trimestru si sa revina pe crestere din al patrulea trimestru, conform ultimului sondaj efectuat de Reuters.


"Sectorul bancar, luat per ansamblu, este practic insolvabil," a spus Soros. Acesta a explicat ca Fondul Public-Privat de Investitii al Trezoreriei va functiona, insa nu va fi indeajuns pentru recapitalizarea bancilor, astfel incat acestea sa mai vrea sau sa poata oferi credite.


Exact acum un an, Soros declara pentru Reuters ca pierderile globale se vor ridica la circa 1.000 de miliarde de dolari, din cauza crizei creditelor.


Pana astazi, SUA si Europa au inregistrat pierderi mai mari de 700 miliarde dolari, conform datelor Reuters. Investitorul a mai spus ca dolarul american se afla sub presiune la vanzare si ar putea fi inlocuit ca valuta de rezerva, posibil de Drepturile Speciale de Tragere ale Fondului Monetar International, adica un cost valutar format din dolari, euro, yeni si lire sterline.


China va fi prima tara care va iesi din recesiune, probabil in 2009, a mai spus Soros.


Declaratiile lui Soros vin in contextul in care Trezoreria Statelor Unite a anuntat in martie un plan prin care va aloca pana la 1.000 miliarde dolari pentru cumpararea de active toxice, pentru sprijinirea unui sistem financiar care "inca incearca sa isi revina". 


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1455 ori