China, in razboi cu Soros: Nu miza contra yuanului, nu traversam nicio criza valutara!

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 14:00
4056 citiri
China, in razboi cu Soros: Nu miza contra yuanului, nu traversam nicio criza valutara!
Foto: Wikimedia

Comentariile miliardarului american George Soros referitoare la criza din China i-au scos din sarite pe oficialii de la Beijing, care au tinut sa-i atraga atentia omului de afaceri ca nu are nicio sansa de reusita cu eventuale speculatii valutare facute pe seama yuanului sau a dolarului din Hong Kong.

"Provocarea lui Soros de a miza impotriva yuanului si a dolarului din Hong Kong nu are sanse de succes, fara nicio indoiala", a explicat un oficial guvernamental de la Beijing, citat de Market Watch.

Profetul crizelor valutare

Soros si-a facut un renume de maestru al speculatiilor pe piata valutara realizate exact inainte de producerea unor crize regionale.

Primul exemplu il reprezinta predictia emisa in 1992 privind deprecierea lirei sterline, chestiune care a dus la retragerea monedei britanice din mecanismul de schimb valutar european.

In 1997, George Soros a atras atentia asupra slabiciunii manifestate de bahtul tailandez exact inaintea declansarii crizei din Asia care a adus cateva economii din regiune in pragul incapacitatii de plata.

Acum, desi nu a pariat direct impotriva celor doua monede aflate in circulatie in China, reputatia sa de investitor care a pus in genunchi Banca Angliei pare sa fi fost de ajuns pentru a da alarma in randul membrilor guvernului de la Beijing.

Ziarele din China, care au preluat opinia oficialului din guvern, au folosit titluri de genul "Razboi impotriva valutei chineze? Ha, ha, ce gluma buna!", iar in texte se fac referiri la "pradatorii financiari din Statele Unite" si vulnerabilitatea economiei americane in fata altor valute.

O criza inevitabila

Soros a comentat totusi in termeni duri situatia economiei chineze, afirmand ca declansarea unei crize este inevitabila.

"O aterizare fortata a economiei din China este practic inevitabila. Nu doar ca o astept, deja o observ", a specificat miliardarul in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Acesta a mers mai departe afirmand ca situatia din China poate duce la repetarea crizei globale din 2008.

Reactia Beijingului la aceste comentarii se inscrie in linia oficiala a guvernului chinez de a contesta opiniile celor pe care ii suspecteaza de speculatii menite sa influenteze piata de capital din China.

Cu toate acestea, analistii asteapta in continuare o depreciere a yuanului in fata dolarului american, dupa ce valuta chineza a pierdut oricum 4,7% procente in cursul anului trecut.

In prezent, un dolar american se tranzactioneaza cu 6,58 yuani, dar ultimele prognoze indica un trend descendent viitor al cursului valutar pana spre valoare de 7 yuani pentru un dolar.

Ingrijorarea persista pe pietele financiare din toata lumea, turbulentele din piata de capital chineza reusind sa goneasca 3.000 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor doar in prima saptamana a acestui an.

#criza economica China, #george soros, #criza valutara China , #Afaceri