WikiLeaks: diplomatii americani considera Gazprom un grup corupt

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:33
1537 citiri
WikiLeaks: diplomatii americani considera Gazprom un grup corupt

Diplomatii americani apreciaza ca exportatorul rus de gaze naturale Gazprom, prin care autoritatile de la Moscova vor readucerea Rusiei la rangul de superputere mondiala, este un grup corupt si haotic organizat, potrivit unor note diplomatice furnizate de WikiLeaks si citate de publicatia Spiegel, anunta Mediafax.

"Scopul gigantul de gaze naturale este de a readuce Rusiei rolul de superputere mondiala. Conducerea grupului viseaza la «cea mai valoroasa companie din lume». Insa note diplomatice ale ambasadei SUA de la Moscova proiecteaza o imagine diferita. Diplomatii americani considera megacompania ca fiind haotic organizata si corupta", mentioneaza Spiegel, intr-un articol intitulat "O companie necompetitiva".

Notele diplomatice releva ca un oficial al Gazprom a fost abordat in septembrie 2008 de diplomati americani, acestia fiind interesati de afacerile grupului. Intrebat despre obiectivele reale ale afacerilor producatorului de gaze naturale, oficialul Gazprom a raspuns ca prima prioritate este de a asigura rusilor combustibil la preturi accesibile. A doua prioritate este de "a onora obligatiile sociale", inclusiv dezvoltarea de proiecte caritabile in toata Rusia.

La insistentele diplomatilor, oficialul a adaugat ca a treia prioritate este maximizarea controlului resurselor globale de energie, iar un alt scop este de a creste veniturile aduse actionarilor si cota de piata.

"Un oficial al Gazprom descrie compania ca pe un monopol socialist care cere chirie", mentioneaza un document diplomatic american trimis Washingtonului.

De altfel, acesta este tonul a numeroase rapoarte diplomatice americane referitoare la compania rusa "model", in care sunt criticate birocratia si sistemul politic in stil mafiot din Rusia.

"Criticile sunt mai acide in special cand vine vorba despre Gazprom, compania cu cele mai mari sanse de a fi angajata in lupta rusilor de a recastiga rolul de putere mondiala", noteaza publicatia.

In mai 2008, presedintele grupului, Alexei Miller, a declarat ca Gazprom va deveni in curand cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare pe piata de 1.000 de miliarde de dolari. Un an mai tarziu, in contextul crizei economice si financiare, capitalizarea pe piata a grupului era de 75 de miliarde de dolari.

"Gazprom este exact ceea ce este de asteptat de la un monopol de stat care are la dispozitie o avere uriasa - ineficiant, corup si influentat politic", subliniaza diplomatii americani.

Referitor la anul 2009, notele arata ca "norocul" grupul s-a schimbat dramatic, in conditiile in care valoarea de piata, productia si vanzarile au picat din cauza crizei. Cu fluxurile de lichiditati diminuate considerabil, Gazprom a fost fortat sa scada investitiile de capital si sa-si tempereze ambitiile, in pofida retoricii politice care sustine contrariul.

Diplomatii apreciaza ca problemele grupului sunt de durata si nu doar o consecinta a turbulentelor economice, deoarece in Europa si Germania cererea pentru gaze naturale este in scadere, in conditiile in care productia industriala a devenit mai eficienta. Totodata, apar tot mai putine piete noi in fosta URSS.

Cea mai mare problema a exportatorului de gaze este, insa, proprie structura, de tip "bizantin".

"Gazprom nu este o companie competitiva la nivel global. Gazprom este mostenirea vechiului minister sovietic al Gazelor si in mare parte functioneaza in acelasi mod", arata documentele.

Un informator a indicat diplomatilor ca o firma de contabilitate a avut nevoie de doi ani doar pentru a indentifica activele grupului. Imperiul Gazprom include una dintre cele mai mari banci ruse, o companie media importanta si o companie de constructii.

Directorul unei companii petroliere vestice a afirmat ca efectuarea unor lucrari de specialitate in Rusia necesita de doua ori mai mult timp decat in Canada, de exemplu.

Concluzia americanilor este devastatoare, noteaza Spiegel.

"Mostenirea Gazprom si faptul ca acesta este controlat de stat inseamna ca grupul actioneaza in interesul stapanilor politici, chiar cu pretul luarii unor masuri neprofitabile economic. Compania a furnizat fonduri multor conturi bancare private si afaceri murdare", se spune in documentele diplomatice.

Diplomatii apreciaza ca Gazprom va ramane un grup important, insa cu o influenta economica mai redusa.

OMV Petrom și ROMGAZ încep exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep. Proiectul aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat VIDEO
OMV Petrom și ROMGAZ încep exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep. Proiectul aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat VIDEO
OMV Petrom și ROMGAZ au anunțat marți, 25 martie, demararea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat...
#wikileaks, #gazprom, #grup, #gaze naturale , #stiri Gazprom

Curs valutar

1 EUR = 4.9761 RON

0.0007

1 USD = 4.6113 RON

0.0147
  1. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  2. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  3. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  4. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  5. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an
  6. Veste bună pentru vacanțele bugetarilor. Voucherele de vacanță, din nou pe masa Guvernului. Câți bani vor primi românii ca să meargă în concediu în 2025
  7. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță
  8. Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Soluția unei țări vecine pentru prețurile mari de la supermarket. Statul investește milioane de euro în magazine