Ucraina contesta rentabilitatea proiectului South Stream

Joi, 08 Iulie 2010, ora 17:59
1356 citiri
Ucraina contesta rentabilitatea proiectului South Stream

Ucraina, principala ruta de tranzit pentru gazele rusesti livrate Europei, contesta rentabilitatea gazoductului South Stream, care va trece pe sub Marea Neagra, ocolind teritoriul ucrainean, a declarat ministrul de Externe al acestui stat, Konstantin Griscenko, transmite RIA Novosti.

Gazoductul care va fi dezvoltat de Rusia va aduce gaze naturale din aceasta tara, pe sub Marea Neagra, catre statele est-europene membre ale UE si apoi spre nordul Italiei.

Grupul Gazprom a anuntat ca este pregatit sa inceapa constructia conductei in 2013.

"Proiectul South Stream nu este indispensabil. Implica cheltuieli excesive, fara sa aduca valoare adaugata, intrucat nu ofera acces la o noua sursa de gaze", a afirmat Griscenko intr-o conferinta de presa la Kiev.

In opinia sa, gazoductele din Ucraina sunt in masura sa garanteze livrari fiabile de gaze in Europa.

Omologul sau finlandez Alexander Stubb a declarat insa la aceeasi conferinta de presa ca tara sa se pronunta pentru diversificarea surselor de energie.

"Sustinem Nord Stream, precum si South Stream si Nabucco, dar pe termen scurt, intrucat importanta gazelor naturale va scadea", a afirmat Stubb.

Pentru autoritatile de la Moscova, construirea unei conducte care va ocoli Ucraina este o reactie logica la conflictele cu Ucraina in domeniul gazelor, declansate in iernile 2005-2006 si 2008-2009.

Ucraina, care este tranzitata de 80% din gazele rusesti destinate Europei, a incercat sa convinga Moscova sa renunte la proiectul South Stream.

In acest scop, autoritatile de la Kiev au propus Rusiei si UE infiintarea unei companii mixte care sa construiasca pe teritoriul ucrainean un nou gazoduct cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Debitul acestui gazoduct ar fi comparabil cu cel al South Stream (60 miliarde metri cubi de gaze).

Rusia si UE nu au raspuns deocamdata propunerii.

#ucraina, #south, #stream, #gaze , #stiri Gazprom