Tariful gazelor va creste in Republica Moldova cu cel putin 23%

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:05
1631 citiri
Tariful gazelor va creste in Republica Moldova cu cel putin 23%

Agentia pentru Reglementare in Energetica din Republica Moldova a acceptat marti majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmand sa fie adoptat miercuri sau joi dimineata de Consiliul ANRE. 

Compania SA "MoldovaGaz" solicitase saptamana trecuta stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldovenesti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce insemna o majorare cu 28,76% fata de tariful actual, relateaza NewsIn.

Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat insa ca noul pret la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%.

El a explicat ca pretul a fost stabilit pe baza pretului mediu de procurare a gazului natural incepand de la 1 octombrie 2011.

In replica, directorul "MoldovaGaz", Alexandru Gusev, a declarat ca decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacata in judecata.

Principalul motiv invocat de "MoldovaGaz" pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de catre Gazprom, de la 1 octombrie, a pretului de livrare a gazelor naturale pana la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.

Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.

Teritoriul separatist nu-si achita insa facturile la gaz si a acumulat o datorie uriasa fata de Gazprom. La inceputul lunii septembrie, obligatiile de plata ale R. Moldova pentru gazele naturale livrate de Moscova se ridicau la 2,3 miliarde de dolari, dintre care 2,1 miliarde reprezinta datoria Transnistriei. 

#gaze naturale moldova, #pret gaz moldova, #tarif gaz , #stiri Gazprom