Rusia si Ucraina ar putea ajunge la un acord in privinta gazelor, "zilele urmatoare"

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 11:17
1317 citiri
Rusia si Ucraina ar putea ajunge la un acord in privinta gazelor, "zilele urmatoare"

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat, marti seara, la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), ca un acord in domeniul gazelor intre Rusia si Ucraina ar putea fi semnat "in urmatoarele zile".

"Vom ajunge la un acord, probabil, in urmatoarele zile, nu in cursul acestei nopti", a declarat comisarul european.

Delegatia rusa era asteptata la negocieri in cursul acestei nopti, la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), insa, in cele din urma, reuniunea trilaterala - intre Gunther Oettinger si ministrii rus si ucrainean ai Energiei Aleksandr Novak si Iuri Prodan - a fost amanata pentru miercuri dimineata, la ora 07.30 GMT (10.30, ora Romaniei), a comunicat CE.

Reuniunea trilaterala va fi precedata de "intrevederi bilaterale", a adaugat Comisia. Discutiile purtate de cele trei parti au drept scop ajungerea la un acord asupra pretului de livrare a gazelor rusesti catre Ucraina si achitarii sumelor datorate de partea ucraineana.

Reuniunea precedenta s-a incheiat in cursul noptii de luni spre marti, dupa aproape opt ore de discutii, fara semnarea unui acord. Miza, potrivit lui Prodan, este de a gasi "o solutie globala care sa rezolve problemele intampinate in stabilirea pretului de livrare a gazelor si achitarii datoriilor".

"Dar nu putem accepta mecanismul de calculare a pretului propus de Gazprom", a explicat el, in cursul noptii de luni spre marti, subliniind ca Ucraina vrea "un pret echitabil si corespunzator pietei", a insistat el.

Moscova reclama, in prealabil, semnarea unui acord in privinta achitarii unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, care reprezinta datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia pentru lunile noiembrie si decembrie 2013. "Rusia vrea sa ajunga la un acord si participa in mod constructiv", a afirmat ministrul rus.

Gazprom si Naftogaz negociaza pretul de livrare a gazelor rusesti

Compania rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz au inceput negocieri pentru stabilirea pretului de livrare a gazelor rusesti si unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei fata de Rusia. Ucraina are datorii la gaze fata de Rusia in valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie si decembrie 2013, aprilie si mai 2014, potrivit Gazprom.

De asemenea, cele doua parti trebuie sa ajunga la un acord asupra pretului si cantitatilor de livrare a gazelor rusesti catre Naftogaz. Pretul ar urma sa se situeze intre 268 si 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achizitionat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz in 2013.

Rusia a anuntat ca nu va intrerupe pe parcursul negocierilor livrarile de gaze catre Ucraina, tranzitata de aproximativ 15% din gazul importat in state membre UE.

#Gunther Oettinger, #acord gaze Rusia Ucraina, #gaze rusesti, #gaze Gazprom , #stiri Gazprom