Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Romania nu a primit invitatie oficiala de a face parte din South Stream"

"Romania nu a primit invitatie oficiala de a face parte din South Stream"

Igor Sidorov, consilier al Ambasadei Federatiei Ruse din Bucuresti, a declarat vineri ca Romania nu a primit nicio invitatie oficiala de a face parte din proiectul gazoductului South Stream si ca o posibila invitatie ar putea fi adresata numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate.

"Romania nu a primit oficial nicio invitatie de a face parte din proiectul South Stream. Cum ar fi putut fi facuta aceasta invitatie, din moment ce partea tehnica nu a fost realizata inca? Invitatia va fi determinata de eficienta economica a proiectului, ce va rezulta din studiul de fezabilitate", a precizat Igor Sidorov.

Acesta a spus totodata ca, deocamdata, "doar Romania isi exprima interesul de a participa la South Stream".

"Doar daca se va dovedi eficient acest proiect, la sfarsitul studiului de fezabilitate, va primi Romania invitatia oficiala de a se alatura proiectului", a adaugat consilierul Ambasadei Federatiei Ruse.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul gazoductului South Stream va fi definitivat la sfarsitul acestui an. Potrivit reprezentantilor Transgaz, transportatorul national de gaze va participa cu date tehnice la acest studiu de fezabilitate.

O delegatie a Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.


Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua. Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii.


Ulterior, la aproximativ o ora dupa plecarea delegatiei ruse, Ministerul roman al Economiei a transmis un comunicat in care anunta subiectele discutate cu delegatia Gazprom, nespecificand insa la acel moment daca discutiile au vizat si proiectul South Stream.

Gazprom a publicat in seara zilei de 17 februarie, pe site-ul companiei, un comunicat in care spunea ca tara noastra si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a transmis partii ruse documentele cerute pentru pregatirea studiului de fezabilitate pentru o posibila ruta de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc.


In 18 februarie, Videanu afirma ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia sa participe la proiectul gazoductului South Stream.


"Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat atunci ministrul.

La cateva zile, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Cometului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, declara la RFI ca Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream.


"Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dumneavoastra, dupa parerea mea ea nu exista inca.


Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vice-presedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-a-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem", spunea atunci Serban.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1180 ori
Citeste mai multe despreRomania South Stream Gazprom videanu