Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parteneriat strategic intre Gazprom si Shell

Parteneriat strategic intre Gazprom si Shell

Royal Dutch Shell si Gazprom au format o alianta strategica la putin peste trei ani dupa disputa prin care compania britanica a fost nevoita sa cedeze controlul pentru un proiect de exploatare a gazului si petrolului catre gigantul rusesc, scrie ziare.com.

Actualul acord va pregati calea pentru adancirea cooperarii celor doua companii in Rusia dar si pentru a lucra impreuna in alte tari.

Acordul, semnat la Moscova, semnalizeaza o recunoastere din partea companiei rusesti a faptului ca are nevoie de aliati straini pentru a reusi globalizarea afacerii sale cu gaz si pentru a se extinde mia departe in domeniul petrolului.

Insa conditia impusa de catre Gazprom este ca acele companii care vor sa beneficieze de rezervele Rusiei pentru exploatare trebuie sa fie dispuse sa colaboreze si pe alte teritorii decat cele rusesti.

"Suntem incantati sa invitam parteneri straini care sa sprijine dezvoltarea resurselor noastre insa doar daca avem acces la proiecte de prima clasa si in afara Rusiei", a declarat presedintele adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.

Shell a pionierat dezvoltarea gazului natural lichefiat in Rusia ca operator in cadrul proiectului Sakhalin II pentru a fi insa inlaturat de catre Gazprom care a obtinut majoritatea necesara controlului acestui proiect, dupa o disputa dura la finalul lui 2006.

Relatiile s-au imbunatatit intre timp, iar compania ruseasca a incercat sa obtina aprobari cheie pentru proiect. Shell are in exploatare unul dintre campurile din vestul Siberiei, Salym, de unde produce petrol.

"Shell este una dintre companiile care au succes in Rusia, producand gaz si petrol pe teritoriul rusesc", a explicat Julia Nanay, director la PFC Energy.

Vezi stirea intreaga pe ziare.com


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1651 ori