Nabucco are nevoie de gaze naturale din Azerbaijan, Irak si Egipt pana in 2015

Joi, 09 Iulie 2009, ora 17:19
1814 citiri
Nabucco are nevoie de gaze naturale din Azerbaijan, Irak si Egipt pana in 2015

Azerbaijanul, Irakul si Egiptul vor devenit principalii furnizori ai gazoductului Nabucco, urmand sa livreze 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, incepand cu 2015, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, seful companiei petroliere austriece OMV, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Ruttenstorfer a declarat pentru cotidianul financiar Kommersant ca Europa va avea nevoie atat de gazoductul Nabucco cat si de conductele rusesti rivale South Stream si Nord Stream, pentru a importa suplimentar alte 150 de miliarde de metri cubi pana la finalul urmatorilor zece ani.

"Cred ca nu exista riscuri ca Rusia sa-si piarda pozitia pe piata europeana din cauza proiectului Nabucco. Toate aceste proiecte au modele diferite de afaceri si vor avea resurse si clienti diferiti", a declarat Kommersant.

Monopolul rusesc al gazelor naturale, Gazprom, a incercat din greu sa intreaca Nabucco in ultimul an, dupa ce a convins multe state din Europa de Est sa se alature proiectului South Stream.

Proiectul Nabucco va inainta saptamana viitoare, urmand sa fie sustinut de oficiali din Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, Germania, Uniunea Europeana (UE), Egipt, Siria, Azerbaijan si Georgia.

Resursele de gaze naturale folosite de Nabucco sunt, totusi, departe de a fi certe, in contextul in care Gazprom poarta discutii cu Azerbaijanul pentru cumpararea a intregii productii de gaze naturale incepand cu anul viitor, in timp ce guvernul irakian de centru se opune ideii ca Nabucco sa importe gaze naturale din Kurdistan.

Seful OMV a declarat ca spera ca Azerbaijanul si Irakul sa furnizeze fiecare intre 7 si 9 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, in timp ce Egiptul ar contribui cu inca 1-2 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Din consortiul Nabucco fac parte, in prezent, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Nabucco are scopul de a conecta si valorifica rezervele promitatoare de gaze naturale din Zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu, cu pietele europene.

Proiectul concurent Nabucco este gazoductul South Stream. Acest gazoduct ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia. 

 

#nabucco, # gaze, # furnizori, # rusia , #stiri Gazprom