Grup Servicii Petroliere, contract de 269 mil.dolari pentru constructia unui gazoduct Gazprom

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 16:58
3013 citiri
Grup Servicii Petroliere, contract de 269 mil.dolari pentru constructia unui gazoduct Gazprom

Grup Servicii Petroliere (GSP) a semnat pe data de 19 noiembrie un contract de 269 milioane dolari pentru un gazoduct al carui beneficiar este Gazprom, contract mentionat de presedintele Traian Basescu in confruntarea avuta joi cu Mircea Geoana, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

"Contractul, pe care l-am semnat in data de 19 noiembrie cu firma Stroygazmontazh, a fost castigat in urma unei licitatii internationale. Stroygazmontazh este contractorul general al proiectului, iar beneficiarul este Gazprom. Valoarea lucrarilor care vor fi efectuate de GSP se ridica la 269 milioane de dolari", a adaugat Petrescu.

Gazoductul va deservi si orasul Soci, care va fi gazda Jocurilor Olimpice de Iarna din anul 2014.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a reprosat, joi, lui Traian Basescu, ca nu este primit in Rusia din cauza politicii externe agresive, care ii surprinde si pe occidentali, replica sefului statului fiind ca prefera sa nu mearga la Moscova, dar firmele romanesti sa incheie contracte de 250 mil.de dolari.

Basescu i-a spus lui Mircea Geoana ca este vorba de un contract incheiat de Societatea de constructii petroliere Constanta cu firma Gazprom, pentru construirea unui gazoduct pana la Sochi, o conducta submarina de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci.

"E o firma romaneasca ce executa aceasta lucrare. De unde inventati dumneavoastra ca Romania nu are relatii cu Rusia? Romania nu are relatii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relatii", a adaugat Basescu.

Presedintele a mentionat gresit numele firmei, fiind vorba despre Grup Servicii Petroliere (GSP), controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu. Aceasta va construi o portiune din gazoduct, proiect numit Olympia.

Proiectul Olympia va include conectarea conductei Dzhubga-Lazarevskoye-Sochi la conducta de gaz activa intercontinentala Rusia-Turcia, in orasul Gorski, din regiunea Tuapse.

"Dzhubga-Lazarevskoye-Sochi va fi construita in doua parti, o sectiune pe mare si alta pe uscat. Pe coasta dintre Dzhubga si Lermontovo, sectiunea de uscat va cobori in Marea Neagra, unde lucrarile de asamblare vor lega sectiunea de mare pana la statiile de distributie a gazelor care se construieste simultan in Dzhubga, Novomikhailovka, Tuapse si Kudepsta. Conducta va reveni pe uscat in Sochi, in zona satului Veseloe", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

El a adaugat ca obiectivul proiectului este de a a asigura o aprovizionare "stabila si fiabila" de gaz pentru teritoriul Krasnodar si a zonei de coasta a Marii Negre, inclusiv in orase precum Tuapse si Sochi.

Lucrarile GSP includ montarea conductelor submarine, cu o lungime de 148 de kilometri.

"Traseul conductei va avea 164 de kilometri, din care 148 vor traversa fundul marii, la 500 de metri de mal. Conducta Dzhubga-Lazarevskoye-Sochi va livra consumatorilor 3.8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual", a precizat Petrescu.

El a mai spus ca pentru constructia gazoductului, GSP va folosi o barja pentru montat conducte submarine, o macara de mare tonaj si mai multe vapoare multifunctionale.

Compania este detinuta, indirect, de omul de afaceri Gabriel Comanescu, prin Upetrom Grup Management, care controleaza 90% din titluri.

Alti actionari sunt RCI Grup de Consultanta, cu 5%, Aquafor International si Upetrom Trading&Enfineering, fiecare cu 2% din actiuni. De asemenea, Comanescu, ca presedintele Consiliului de Administratie al GSP, detine 1% din capitalul companiei.

Upetrom Grup Management este controlata in proportie de 99% de Gabriel Comanescu, care este si presedintele Consiliului de Administratie al producatorului de instalatii de foraj Upetrom 1 Mai Ploiesti.

Grup Servicii Petroliere a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 191,3 milioane de euro si un profit net de circa 48,2 milioane de euro.

#constructie, # gazoduct, # gaz, # gazprom, # marea neagra , #stiri Gazprom