Gazprom a redus tinta de export pentru acest an cu 10%

Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:44
1307 citiri
Gazprom a redus tinta de export pentru acest an cu 10%

Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a redus tinta de export pentru acest an cu 10%, la 145 de miliarde de metri cubi, dupa ce criza datoriilor in statele din sudul Europei a cauzat declinul cererii, relateaza Mediafax.

In ianuarie, grupul rus a anuntat ca intentioneaza sa vanda 160,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale clientilor europeni din afara spatiului ex-sovietic.

Anul trecut producatorul rus a exportat 140,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

"Ne-am bazat estimarile initiale pe trendurile pozitive pe care am inceput sa le inregistram la sfarsitul anului trecut si ne asteptam la o recuperare a cererii", a spus directorul general al grupului, Alexander Medvedev.

Gazprom, care acopera aproximativ un sfert din consumul total al Europei ar putea rata tinta stabilita pentru acest an dupa ce consumul in statele din sudul Europei a scazut semnificativ, incetinind recuperarea cererii.

In Europa de Nord, cererea a continuat sa creasca, a adaugat el.

Productia este planificata sa creasca la 519,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale in acest an, dupa ce a coborat la 462 miliarde de metri cubi in 2009.

Exporturile de gaze naturale ar putea depasi 45 de miliarde de dolari in 2010, fata de 42,5 miliarde de dolari in anul anterior.

Gazprom se asteapta la un pret mediu de 308 dolari pentru 1.000 de metri cubi in 2010, a spus Medvedev. 

#gazprom, # export, # gaze, # naturale , #stiri Gazprom