Azerbaidjanul vrea sa vanda gaz Europei la pretul pietei

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 15:58
1350 citiri
Azerbaidjanul vrea sa vanda gaz Europei la pretul pietei

Azerbaidjanul este dispus sa exporte gaz catre Uniunea Europeana, la pretul pietei, a anuntat presedintele azer Ilham Aliev, enumerand printre potentialii parteneri Romania, Grecia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Austria, Germania si Elvetia, transmite agentia APA, citata de NewsIn.

"Unele tari se afla in apropierea granitelor noastre, altele sunt mai departe. Dar aceste tari vor sa plateasca pretul pietei pentru gazul Azerbaidjanului. Si noi vrem sa vindem gaz la pretul pietei. Este un proiect profitabil reciproc", a spus Aliev.

"Din pacate am fost privati de aceasta oportunitate timp de circa doi ani. Principalul motiv este ca problemele de tranzit dintre Turcia si Azerbaidjan nu au fost rezolvate", a adaugat el.

"Azerbaidjanul stabileste relatii cu toate tarile - atat cu tarile prietene, cat si cu cele partenere - pe baza intereselor reciproce. Alte tari isi apara in primul rand interesele lor, bineinteles ca si noi ne aparam interesele noastre in primul rand", a subliniat presedintele azer.

"Nu este un secret ca, timp de multi ani, Azerbaidjanul a vandut gaz Turciei la o treime, 30% din pretul pietei. Ce tara isi vinde resursele naturale, in special in circumstantele actuale, pentru 30% din pretul pietei si este satisfacuta de acest lucru? Este ilogic. Din pacate, nu am ajuns la rezultate in negocieri din aprilie pana acum. Vrem sa ne vindem gazul pentru un pret apropiat celui al pietei, daca nu chiar pentru pretul pietei. Daca nu suntem platiti cat pretul gazului rus, atunci sa fie cu 8%, 10% mai putin, dar nu cu 50% mai putin", a spus el.

Republica Azerbaidjan a facut o oferta Romaniei pentru furnizarea a 7,3 miliarde metri cubi gaze prin Nabucco, pentru proiectul Nabucco, au declarat pentru Agentia NewsIn, surse guvernamentale.

De asemenea, Baku a semnat un contract care prevede livrarea pe termen lung de gaz Rusiei, care incearca sa isi extinda sursele de aprovizionare din regiunea caspica, bogata in resurse naturale.

In baza contractului, Gazprom va cumpara initial 500 de milioane de metri cubi de gaz, un volum relativ modest, care ar putea fi suplimentat.

Niciun plafon nu a fost fixat. Pretul gazului va fi stabilit in fiecare trimestru pe baza unei formule bazate pe pretul pietei.

La sfarsitul lunii iunie, Miller a anuntat ca acest gaz va fi destinat pietei interne ruse, in special regiunilor din sudul Rusiei.

Companiile ruse si azere au semnat la sfarsitul lunii martie un protocol de acord destinat sa permita grupului rus sa cumpere gaz azer din 2010.

Acest acord ar putea priva proiectul european de gazoduct Nabucco de o parte din gazul extras din Azerbaidjan.

#azerbaidjan, #gaze, #nabucco, #pret, #romania, #turcia , #stiri Gazprom