Azerbaidjanul vrea sa dubleze livrarile de gaze catre Rusia anul viitor

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:22
926 citiri
Azerbaidjanul vrea sa dubleze livrarile de gaze catre Rusia anul viitor

Azerbaidjanul va dubla livrarile de gaze catre Rusia in 2010, la un miliard de metri cubi, in conditiile in care Moscova vrea sa isi sporeasca aprovizionarile din regiunea Marii Caspice, bogata in hidrocarburi, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"In 2010, vom livra Rusiei un miliard de metri cubi de gaz", a declarat presei presedintele companiei nationale de petrol si gaz din Azerbaidjan, Socar, Rovnag Abdulaiev.

Cele doua tari au semnat in octombrie un contract pentru livrarea de gaz catre Rusia pe termen lung.

Conform contractului, compania ruseasca Gazprom, care detine monopolul, va trebui sa cumpere cel putin 500 milioane metri cubi gaz.

Acordul risca sa intarzie finalizarea la termen a proiectului european Nabucco, ce trebuie sa transporte din 2013 gazul din Marea Caspica spre Europa, prin Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

Nabucco este astfel un concurent al proiectului rus, respectiv gazoductul South Stream, si este criticat de Moscova.

Azerbaidjan, fosta republica sovietica bogata in hidrocarburi si situata intre Rusia si Iran, este o zona ale carei avantaje sunt dorite atat de Moscova, cat si de Occident, dupa ce si-a castigat independenta in 1991.

Azerbaidjanul a produs anul trecut 22,8 miliarde de metri cubi de gaz, conform statisticilor guvernamentale si vrea sa isi dubleze productia la 40 miliarde metri cubi pana in 2015-2020. 

#azerbaidjan, # livrari, # de, # gaze, # rusia , #stiri Gazprom