Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Turkish Stream, in pericol?

Poker cu gazul rusesc: Putin le arata turcilor cum ar fi sa nu bata palma

Poker cu gazul rusesc: Putin le arata turcilor cum ar fi sa nu bata palma


Gazprom le-a cerut furnizorilor de conducte sa suspende livrarile pentru gazoductul Turkish Stream, dupa cum a dezvaluit o sursa din randul acestora.

Amanarea se dovedeste un nou obstacol in calea realizarii gazoductului care urma sa asigure devierea retelei de transport a gazelor naturale din Rusia catre Europa de pe teritoriul ucrainean pe cel al Turciei, arata cotidianul Hurriyet Daily News.

"Am primit o informare de la Gazprom prin care ni se cere sa suspendam livrarile", a declarat un important furnizor de conducte de gaz pentru Reuters.

Grupul de presa RBC din Rusia a anuntat la inceputul acestei saptamani, ca oficialii Gazprom au decis sa suspende pe perioada nedefinita lucrarile la noua retea de transport a gazelor naturale, citand un document intern.

In aceasta situatie, furnizorii de echipamente ai Gazprom: Severstal, Chelpipe, OMK si TMK ar putea inregistra pierderi estimate la 120 de miliarde de ruble, aproximativ, 2,1 miliarde de dolari.

Gazprom a initiat lucrarile la coridorul sudic de transport, cu o lungime totala de 25.06 km, pentru a creste cantitatea de gaze maturale livrata pe piata din Turcia.

Reprezentantii companiei au declarat ca lucrarile respecta graficul de executie. Conform proiectului conceput de Gazprom, Turkish Stream ar urma sa evolueze pe patru linii principale, fiecare dintre acestea avand o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi/an.

Prima artera a gazoductului urma sa deserveasca exclusiv piata din Turcia, avand ca termen de finalizare anul 2016.

Celelalte trei magistrale de transport gaz urmau sa alimenteze in egala masura piata din Turcia, cat si pe cea europeana, gazoductul fiind proiectat sa ajunga pana la granita cu Grecia.

Primele obstacole in derularea proiectului au aparut la sfarsitul lunii mai, cand oficialii Gazprom au reclamat lipsa unui acord oficial de parteneriat intre guvernele de la Moscova si Ankara.

Piedica cea mai mare o reprezinta negocierea pretului gazelor naturale care vor intra pe piata din Turcia, oficialii de la Ankara incercand sa obtina cel mai avantajos tarif in cadrul asocierii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3888 ori