Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa ramane dependenta de gazul rusesc pentru inca 20 de ani

Europa ramane dependenta de gazul rusesc pentru inca 20 de ani


Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.

Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.

In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.

Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.

Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.

Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.

Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.

"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor de energie al Europei", a apreciat acesta.

Pana si presedintele Gazprom, Viktor Zubkov, se arata increzator ca exporturile de gaz pe piata europeana din acest an vor fi la un nivel apropiat de cele atinse in cursul lui 2016.

Mai mult, chiar si cu o crestere a importurilor de LNG din Statele Unite si Australia, rusii par sa aiba in mana un as important, fiind pregatiti sa reduca pretul combustibilului in cazul in care se vor confrunta cu o competitive acerba in Europa.

"Cred ca sunt multe lucruri pe care rusii pot sa le faca. Pot adopta o atitudine comerciala mult diferita de cea din trecut, cand incheierea unor contracte pe termen lung le asigurau o pozitie dominant in piata", considera Melissa Stark, director Accenture pentru Energie si Utilitati.

Atat gazul rusesc, cat si importurile de GNL vor continua sa creasca, estimeaza Christopher Haines, analist la BMI Research, care ia in calcul si reducetrea productiei din campurile de extractie norvegiene.

De altfel, oficialii Shell estimeaza ca LNG-ul va ajunge sa depaseasca cota de piata a gazului norvehgian pana in 2025, in vremwe ce BP prognozeaza o dependenta a Europei de gazul rusesc in proportie de 40% pe urmatoarele decenii.

"Gazprom da mai mult gaz Euriopei decat a dat vreodata Rusia sau Uniunea Sovietica" a, anuntat si presedintele Vladimir Putin la sfatrsitul anului trecut.

De altfel, acest lucru se vede clar in influenta companiei care detine monopolul exportului de gaze natural in economia Rusiei, Gazprom detinand o cota de 10 procente din totalul exporturilor rusesti, UE fiind principala piata de desfacere.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3328 ori