Televizoarele 3D fara ochelari, la un pas de realitate

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:31
4168 citiri
Televizoarele 3D fara ochelari, la un pas de realitate

Filmele si programele de televiziune in 3D sunt posibile doar cu ajutorul ochelarilor speciali. Cadrele plenoptice (in camp luminos) pot aduce o revolutie in acest domeniu sustine un grup de cercetatori de la Universitatea Johannes Kepler din Linz, conform revistei Hi!tech.

In prezent este posibil sa ne bucuram de imagini 3D de inalta calitate cu ochelarii special conceputi in acest scop. Televizoarele 3D ce folosesc tehnologie de polarizare apeleaza la doua lungimi de unda diferite ale luminii.

Cercetatorii de la Universitatea Johannes Kepler (JKU) din Linz au dezvoltat o metoda de procesare a campurilor de lumina. Noi camere video folosesc niste elemente optice speciale (asa cum sunt matricele de microlentile) pentru a obtine informatia cu privire la directia luminii. Coordonatele tipice ale imaginilor bidimensionale sunt suplimentate cu coordonate bidimensionale de directie.

Rezultatul este o imagine reprezentata in patru dimensiuni. In cadrul generatiei urmatoare de tehnologii pentru ecrane, campurile de lumina vor permite reprezentarea de continut tridimensional pentru oricat de multi privitori si fara a avea nevoie de ochelari 3D. Insa inainte ca acest lucru sa fie posibil, este necesara post-procesarea digitala a campurilor de lumina, la fel cum sunt post-procesate imaginile 2D in prezent.

#televizor 3D fara ochelari, #ochelari televizor 3D , #Stiri Gadget