Primul satelit stiintific romanesc aproape de lansare

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 20:18
1587 citiri
Primul satelit stiintific romanesc aproape de lansare
Satelitul Goliat / Sursa: spacealliance.ro

Goliat, primul satelit romanesc stiintific, urmeaza a fi incarcat la bordul rachetei Vega in prima misiune romaneasca in jurul Pamantului.

Goliat, un nanosatelit de tip Cubesat, a fost proiectat de o echipa de ingineri si fizicieni, ei incepand acest proiect inca de pe vremea cand erau studenti la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti si la Universitatea "Politehnica" din Bucuresti.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) este cea care a initiat proiectul Goliat in anul 2005. Bugetul alocat acestuia a fost de 1.500.000 de lei, potrivit green-report.

"Goliat este un nanosatelit artificial stiintific de 1kg si 10x10x10 cm, primul construit vreodata in Romania, bazat pe standardul american Cubesat. Acesta are la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 megapixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m, se arata intr-un comunicat al Universitatii din Bucuresti.

Satelitul ar fi trebuit sa ajunga in spatiu in noiembrie 2009 cu ajutorul unei navete a Agentiei Spatiale Europene, insa lansarea a fost amanata din motive tehnice.

Goliat este programat pentru a lansare in ianuarie 2012, si va fi operat de doua statii de sol - una situata la Magurele si cealalta la Marisel, langa Cluj.

#satelitul Goliat lansare 2012, #Goliat satelit romanesc , #Stiri Gadget