Batalia tabletelor, in 2012: iPad castiga cota de piata in fata Android

Luni, 18 Iunie 2012, ora 08:16
1577 citiri
Batalia tabletelor, in 2012: iPad castiga cota de piata in fata Android

Cota de piata iPad va creste anul acesta in detrimentul Android, in mare parte datorita noilor caracteristici introduse odata cu iPad 3 si decizia companiei de a reduce preturile pentru iPad 2, potrivit firmei de cercetare de piata IDC.

Previziunea vine in conditiile in care analistii IDC si-au sporit estimarile pentru valoarea totala a pietei, pe baza asteptarilor de crestere a cererii in cea de-a doua jumatate a anului. Potrivit analistilor, cifra totala va fi de 107,4 milioane de tablete vandute, in crestere fata de estimarile anterioare de 106,1 milioane de tablete.

Estimarile pentru anul 2013, insa, sunt si mai optimiste. Astfel, analistii si-au revizuit in crestere estimarile de vanzari, de la 137,4 milioane de unitati, pana la 142,8 milioane. Mai mult, pana in 2016, vanzarile de tablete vor atinge cifra de 222,1 milioane de unitati, spun analistii citati de E-week.

Aceste numere ar putea creste odata cu lansarea sistemului de operare Microsoft Windows 8, care va oferi, pe langa caracteristici speciale de touch screen, si sisteme non-x86, precum tabletele care functioneaza in system-on-a-chip, de tip ARM Holdings.

In plus, tabletele sunt tot mai utilizate si in mediul corporate, potrivit lui Tom Mainelli, director de cercetare pentru dispozitive mobile IDC.

"Cererea de tablete ramane consistenta si observam o crestere tot mai mare din partea segmentului comercial. Asteptam noi produse de la marii jucatori de pe piata, mai ales cele ieftine, dar si un joc puternic de marketing din partea Microsoft in jurul Windows 8, care sa genereze o sporire a interesului consumatorului in categorie pana la sfarsitul anului", a declarat acesta.

iPad castiga din sporirea cererii de tablete

Apple si tableta sa, iPad, vor fi cei mai mari beneficiari ai acestei cresteri in piata, potrivit analizei IDC.

In 2011, iPad si sistemul sau de operare, iOS, detineau 58,2% din piata. Anul acesta, cota va creste pana la 62,5%, spun specialistii.

Aceste procente vin in defavoarea tabletelor care functioneaza pe baza sistemului de operare Google, Android, a carui cota va scadea de la 38,7% in 2011, pana la 36,5% in 2012, sustin analistii.

Mainelli a asociat estimarile de crestere a cotei de piata Apple cu noile caracteristici pentru iPad3, lansat la inceputul acestui an, inclusiv caracteristica Retina Display si aptitudinile 4G. Pozitionarea inteligenta a preturilor va fi, de asemenea, un factor major de contributie, subliniaza acesta.

Miscarea Apple a influentat piata

Mainelli nu este singurul analist care vorbeste despre decizia Apple de a scadea preturile pentru iPad2 drept catalizatorul cotei de piata a companiei pe segmentul tablete.

Un raport publicat pe 8 iunie de catre IMS Research arata ca pretul mediu de vanzare al unei tablete a scazut cu 21% anul acesta pana la 386 de dolari, in mare parte datorita scaderii pretului pentru iPad 2. Miscarea a pus o presiune majora asupra rivalilor sai.

Oficialul IDC a declarat ca nu are inca o estimare a impactului pe care Windows 8 sau Windows RT il va avea asupra preturilor tabletelor si ca va publica cifrele la sfarsitul acestui an.

"Nu ne asteptam ca tabletele pe baza de Windows sa ia din cota de piata Apple sau Android, dar in mod sigur vor creste nivelul general al pietei", a declarat acesta.

Odata cu sporirea cererii pentru tablete si scaderea preturilor lor, compania IDC si-a revizuit estimarile pentru 2012 si in cazul e-readerelor, mentionand ca vanzarile din primul trimestru au fost dezamagitoare.

Firma de cercetare se asteapta acum ca livrarile de anul acesta sa ajunga la 28 de milioane de unitati, in scadere usoara fata de 2011, cand au fost livrate 28,2 milioane de unitati.

#lansare tableta, #tableta android, #tableta ipad, #tableta Windows 8, #cota piata tablete , #Gadgeturi IT