Videanu: Compania Nationala a Huilei nu va fi inchisa si nici privatizata

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 23:52
1618 citiri
Videanu: Compania Nationala a Huilei nu va fi inchisa si nici privatizata

Compania Nationala a Huilei (CNH) din Petrosani nu se afla in pericolul de a fi inchisa si nici privatizata in urmatorii ani, iar disponibilizari la aceasta societate vor avea loc doar in anul 2010, a declarat, luni seara, pentru MEDIAFAX ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"CNH, din punctul meu de vedere, e o companie strategica in care nu se pune problema inchiderii, si nici privatizarii.

Deci pentru Compania Nationala a Huilei ramane acelasi proiect pe care l-am discutat, si anume introducerea CNH intr-una din companiile energetice, asa cum a fost discutat si in interiorul Guvernului si cu comisiile de specialitate in Parlamentul Romaniei si in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii; e adevarat, urmare si a unui proces de restructurare care sa nu transforme Compania Nationala a Huilei intr-o piatra de moara pentru Compania Energetica in structura careia va intra", a declarat Adriean Videanu.

Acesta a negat informatiile potrivit carora in cursul acestui an vor avea loc disponibilizari la CNH. "Disponibilizarile se vor face incepand de anul viitor. E un proiect de restructurare pe care managementul l-a discutat sau este in curs de discutare cu partenerul social, cu sindicatele.

Suntem cu totii constienti ca trebuie o anumita restructurare la CNH, dar, in continuare, raman suporterul proiectului pe care l-am inceput, si anume includerea companiei in una din cele doua companii energetice", a afirmat Videanu. Afirmatia potrivit careia la CNH se vor face disponibilizari doar in anul 2010 a fost confirmata si de directorul general al companiei.

"In acest an nu sunt prevazute disponibilizari la CNH. Avem un program de restructurare care va intra in vigoare de anul viitor, dar pentru aceasta ne trebuie in primul rand o hotarare de Guvern", a spus Constantin Jujan, directorul general al CNH Petrosani.

Potrivit acestuia, solutia dupa 2010 in cazul in care se renunta la subventie este integrarea CNH intr-un companie energetica. La nivelul CNH lucreaza acum 10.700 de mineri in sapte unitati miniere.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX ca solutia propusa de Fondul Monetar International (FMI) pentru companiile care nu pot supravietui fara subventii sunt restructurarea, privatizarea sau inchiderea. 

#videanu, #energie, #huila , #stiri FMI