Videanu: CNH va continua sa functioneze

Vineri, 26 Martie 2010, ora 15:11
1252 citiri
Videanu: CNH va continua sa functioneze

Compania Nationala a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, va continua sa functioneze, dar trebuie sa fie restructurata si eficientizata, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.

Videanu s-a intalnit vineri, la sediul CNH Petrosani, cu reprezentanti ai sindicatelor din minerit, cu conducerea companiei dar si cu reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Guvernului in teritoriu, pentru a discuta problemele cu care se confrunta singurul furnizor de huila energetica din Romania.

"Concluzia care s-a desprins este aceea ca sunt create premisele ca CNH sa functioneze, dar trebuie sa urmarim sa functioneze in conditii de eficienta, dar si cu masuri care sa asigure suportul social in aceasta zona. (...) In decursul timpului s-au facut tot felul de programe, pe hartie cu guvernarea in zona, din pacate nu s-au gasit solutii. Fara a promite ceva, ceea ce vom face este ca procesul de restructurare la CNH, care este un proces care va fi intr-o continua dinamica, sa fie unul care sa porneasca dupa ce se gasesc solutii pentru oamenii din zona. Dar foarte important este ca, in momentul de fata, prin constituirea celor doua companii energetice nationale, sunt create conditiile ca CNH sa aiba perspectiva", a declarat Videanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

CNH, detinuta de Ministerul Economiei, se va diviza si o parte din companie va fi inclusa intr-una dintre cele doua viitoare companii energetice nationale.

Din CNH vor pleca, la 1 aprilie, 1.600 de mineri, ca parte a unui proces de reorganizare, restructurare si eficientizare a activitatii.

Videanu sustine insa ca autoritatile au in vedere, in perioada urmatoare, si angajarea de personal la companie si efectuarea de investitii.

Astfel, CNH va atrage, in termen de 3-4 ani, investitii de circa 80 de milioane de euro, conform ministrului.

"Noua companie energetica are un program investitional serios in ceea ce inseamna asigurarea conditiilor civilizate de munca, valorificarea gazului de mina in ideea producerii agentului termic si a energiei electrice care vor reduce in continuare costurile, dar si programe investitionale in ceea ce inseamna consumatorul de carbune si ma refer aici la realizarea unui nou grup, de 180 MW, la Paroseni, care va fi o garantie a functionarii CNH in viitor", a spus Videanu.

Videanu a spus ca vineri la CNH s-a discutat despre un program investitional de aproape 21 de milioane de euro in generarea de agent termic si energie electrica prin utilizarea gazului de mina, iar in ceea ce priveste complexele mecanizate pentru exploatarea in subteran in acest an se va incepe o investitie estimata la 28 de milioane de euro.

Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas, i-a propus ministrului ca la viitoarea vizita in Valea Jiului sa coboare in subteranul unei exploatari miniere.

"In iunie, cand voi reveni, am si acceptat invitatia liderului de sindicat Zoltan Lacatas, voi vizita o mina si atunci vom discuta si inceperea procesului investitional", a declarat Videanu.

Compania Nationala a Huilei beneficiaza de subventii si a fost sub monitorizare in ultimele luni, din cauza datoriilor la bugetul de stat, la solicitarea Fondului Monetar International (FMI).

"S-a incadrat in obiectivele stabilite, dar e greu sa ceri performanta fara investitii. De aceea am cerut directorului general (Constantin Jujan - n.r.) si directorului general de la viitoarea Hidroenergetica (Mihai David - n.r.) ca in iunie sa mutam paleta discutiei de la problemele sociale la problemele investitionale pentru a crea sentimentul de incredere care este si firesc in ceea ce inseamna dezvoltarea CNH. Sunt multe puncte deficitare, dar ce este important este ca gasim solutii pentru a le rezolva", a mai spus Videanu.

Compania Nationala a Huilei are in subordine sapte unitati miniere, o statie de salvare miniera si o exploatare de preparare a carbunelui.

 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#cnh, #disponibilizari, #restructurare, #videanu , #stiri FMI