Vicepresedintele BCE este impotriva unui ajutor al FMI pentru Grecia

Marti, 23 Martie 2010, ora 15:09
1379 citiri
Vicepresedintele BCE este impotriva unui ajutor al FMI pentru Grecia

Vicepresedintele desemnat al Bancii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, a declarat marti ca nu este favorabil ideii de recurgere la un ajutor al Fondului Monetar International (FMI) pentru salvarea Greciei si ca europenii au mijloacele de a ajuta Atena, transmite AFP, citat de NewsIn.

"Nu sunt in favoarea posibilitatii ca Grecia sa recurga la un program al FMI, asa cum a spus, cred, si presedintele (BCE, Jean-Claude Trichet)", a spus Constancio, in timpul unei audieri in fata Parlamentului European.

"Nevoia unui ajutor al FMI pentru un stat din zona euro ar putea fi interpretata la nivel international ca un semn de slabiciune al institutiilor noastre.

Si cert este ca nu vad nevoia. Avem mijloacele de a actiona noi insine.

De ce sa implicam alte institutii. Este foarte important ca noi furnizam raspunsurile", a adaugat Constancio, sustinand ca Grecia ar putea avea nevoie doar de un "sprijin financiar pe termen scurt".

Potrivit oficialului BCE, FMI "face doua lucruri".

"Mai intai defineste ajustarea bugetara care este importanta pentru o tara.

Acest lucru a fost facut de institutiile europene", si apoi "imprumuta bani", dar "acest lucru nu va fi suficient pentru nevoile Greciei".

"Rolul FMI este de a fi un catalizator, de a impune programele unei tari, de a furniza bani, si apoi de a astepta ca tara sa obtina din nou acces la pietele financiare.

Si aceasta e ceva ce Europa poate face", a mai precizat Constancio.

Constancio, actualul guvernator al bancii centrale portugheze, a fost ales la jumatatea lunii februarie de ministrii de finate din Uniunea Europeana sa-i succeada grecului Lucas Papademos la vicepresedintia BCE de la inceputul lui iunie.

BCE a avizat favorabil nominalizarea sa.

Decizia va trebui validata definitiv de Parlamentul European marti dupa-amiaza, apoi de sefii de state si de guverne din UE, in timpul summit-ului de joi si vineri ce va avea loc la Bruxelles.

Totusi, declaratiile mai multor lideri europeni au accentuat incertitudinile legate de ajutoarele financiare pentru Grecia, in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a declarat impotriva oferirii unor credite la dobanda redusa pentru statul elen.

Declaratiile lui Trichet, ce solicita impunerea unor conditii dure, si ale cancelarului german Angela Merkel, care vrea sanctiuni impotriva tarilor ce incalca in mod repetat limitele de deficit, indica posibilitatea ca Grecia sa nu primeasca nimic in urma summitului european programat la sfarsitul acestei saptamani.

Premierul grec George Papandreou a amenintat ca ar putea apela la Fondul Monetar International (FMI). 

#ajutor, #bce, #fmi, #grecia , #stiri FMI