Ucraina ar putea primi 2,8 mld dolari de la FMI

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 14:51
1374 citiri
Ucraina ar putea primi 2,8 mld dolari de la FMI

Ucraina si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns la un acord care ar trebui sa permita deblocarea a 2,8 miliarde dolari dintr-o linie de credit, a spus seful misiunii FMI la Kiev, scrie AFP.

Ceyla Pazarbasioglu, sefa delegatiei FMI in Ucraina, a spus ca va recomanda la urmatorul consiliu al guvernatorilor ca viitoarea transa pentru Ucraina sa se ridice la 2,8 miliarde dolari.

FMI-ul a fost de acord anul trecut cu un program de creditare de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, ca parte a unui plan de ajutorare a statului in contextul crizei financiare.

Banca Mondiala estimeaza ca fostul stat comunist se va confrunta in acest an cu o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 9%, dupa o crestere economica de 2,1% in 2008.

Cresterea economica a Ucrainei a fost de circa 7% pe an, incepand din 2000, si a incetinit anul trecut la 2,1%.

Pentru 2009, guvernul prevede oficial o crestere a PIB-ului cu 0,4%, in timp ce expertii independenti estimau in februarie o comprimare de cel putin 5%.

In contextul crizei economice globale, Ucraina a solicitat in martie un nou imprumut de un miliard dolari de la Banca Mondiala, pentru sustinerea programului de dezvoltare, conform cotidianul Pravda. 

#creditare, #fmi, #miliarde, #ucraina , #stiri FMI