Slovacia nu vrea sa contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis Greciei

Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:34
926 citiri
Slovacia nu vrea sa contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis Greciei

Guvernul Slovaciei se opune contributiei tarii la pachetul de asistenta financiara, in valoare de 110 miliarde de euro, anuntat de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Grecia, a declarat premierul Iveta Radicova, citata de Bloomberg si preluat de Mediafax.

"Nu suntem de acord", a afirmat Radicova, prima femeie premier din istoria Slovaciei, dupa o intalnire la Bruxelles cu presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Pachetul de ajutor financiar pentru Grecia se va derula pe o perioada de trei ani si consta din imprumuturi bilaterale, totalizand 80 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro Greciei, respectiv din alte 30 de miliarde de euro de la FMI.

Premierul slovac nu a aprobat nici infiintarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, care ar urma sa atraga finantare de 440 de milioane de euro, cu garantii din partea guvernelor din zona euro.

Fondurile sunt destinate sustinerii statelor membre ale uniunii monetare in situatii dificile.

Seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, s-a intalnit cu premierul slovac la Bruxelles pentru a obtine semnarea pactului.

"Slovacia trebuie sa semneze. Este vorba despre intreaga zona euro, dar decizia apartine executivului slovac", a declarat Juncker reporterilor dupa intrevedere.

Garantiile pentru instrumentele financiare care vor fi emise prin acest program intra in vigoare odata cu aprobarea de catre state care detin 90% din actiunile aferente participatiilor lor. 

#euro, #fmi, #grecia, #slovacia, #ue , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9761 RON

0.0007

1 USD = 4.6113 RON

0.0147
  1. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  2. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  3. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  4. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  5. Veste bună pentru vacanțele bugetarilor. Voucherele de vacanță, din nou pe masa Guvernului. Câți bani vor primi românii ca să meargă în concediu în 2025
  6. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an
  7. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță
  8. Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”
  9. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  10. Soluția unei țări vecine pentru prețurile mari de la supermarket. Statul investește milioane de euro în magazine