Serbia a coborat dobanda cheie cu 1,5 puncte procentuale

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 14:05
1053 citiri
Serbia a coborat dobanda cheie cu 1,5 puncte procentuale

Banca centrala a Serbiei a redus luni dobanda cheie cu 1,5 puncte procentuale, la 15%, in ciuda asteptarilor pietei privind mentinerea acesteia, scrie Reuters. 

Banca centrala si-a motivat decizia prin presiunile exercitate asupra preturilor si scaderea cererii.

"Temperarea din martie a inflatiei si asteptarile privind o continuare a fenomenului, precum si anuntul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), ce ar trebui sa contribuie la mentinerea stabilitatii macroeconomice, au deschis drumul catre relaxarea politicii monetare," a anuntat banca.

Serbia si FMI au ajuns la un acord pentru un imprumut de 3 miliarde euro, pe 27 de luni, ce urmeaza sa fie aprobat in mai.

Banca a subliniat ca inflatia ar trebui sa se mentina la un nivel scazut in lunile ce vor urma, din cauza amanarii unor cresteri ale pretului electricitatii, in timp ce scaderea economica a rezultat in diminuarea cererii din partea consumatorilor.

Anuntul a dus la deprecierea dinarului cu 0,5% fata de moneda unica, la 93,95 unitati/euro, comparativ cu nivelul la care deschisese, de 93,50 unitati/euro.

In ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, intre care Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.

Turcia este asteptata sa semneze si ea un acord pentru un imprumut de aproximativ 25 miliarde dolari, in timp ce Lituania a anuntat ca ar putea apela, de asemenea, la FMI pentru o finantare care sa o ajute sa-si echilibreze bugetul.

 

#cheie, #depreciere, #dinar, #dobanda, #fmi, #serbia , #stiri FMI