Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, pe locul 12 dupa riscul datoriei publice

Romania, pe locul 12 dupa riscul datoriei publice

Romania este pe locul al 12-lea din 63 de tari intr-un top efectuat de Credit Market Analysis (CMA) al statelor cu cel mai ridicat grad de risc al obligatiunilor de stat, cu un indice al probabilitatii cumulative de default (CPD) de 14,2%.

Romania si Bulgaria au iesit in acest an din primii zece emitenti suverani dupa riscul atasat obligatiunilor de stat, fiind inlocuite de Liban si Rusia, noteaza CMA in Global Sovereign Credit Risk Report pentru trimestrul al treilea din acest an, informeaza Mediafax.

Analistii CMA precizeaza ca acordurile de finantare externa incheiate cu FMI, UE, BM, BERD si BEI au ajutat economiile Romaniei, Ungariei si Letoniei sa se stabilizeze.


Cele mai riscante datorii sunt cele ale Ucrainei (CPD 53,7%), Argentinei (52%) si Venezuelei (51%), urmate la mare distanta de Letonia (29,9%) si Islanda (22,4%).


Topul primilor zece emitenti dupa indicele de probabilitate cumulativa de default este completat de Lituania (19,3%), Dubai (19,2%), Kazahstan (18,9%), Liban (18,5%) si Rusia (14,5%).


Romania, aflata pe locul 12 cu un CPD de 14,2%, este incadrata de Ungaria (14,5%) si Croatia (13,9%).


Bulgaria, care se plasa in clasamentul anterior efectuat de CMA in top 10, alaturi de Romania, a coborat acum pe pozitia a 17-a, cu un CPD de 13%.


Un clasament invers, dupa tarile cu cele mai reduse riscuri legate de datoria de stat, plaseaza Norvegia pe prima pozitie, cu un indice de probabilitate de default de numai 1,5%, urmata de Finlanda (1,8%) si Statele Unite ale Americii (1,9%).


In topul celor mai "siguri" zece emitenti urmeaza Germania (2%), Franta (2,2%), Olanda (2,7%), Australia (2,7%), Danemarca (2,9%), Belgia (3%) si Noua Zeelanda (3,6%).


Elvetia si Japonia au fost eliminate din clasamentul primelor zece state din lume cu cel mai redus grad de risc al obligatiunilor de stat, locurile lor fiind ocupate acum de Australia si Noua Zeelanda, ale caror economii beneficiaza de majorarea cotatiilor materiilor prime si marfurilor, dar si de cresterea cererii din partea consumatorilor, potrivit Bloomberg.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1395 ori
Citeste mai multe despreromania datoria publica