Romania iese, in 2009, din categoria tarilor care risca sa intre in imposibilitate de plata, ca urmare a faptului ca deficitul de cont curent si, implicit, nevoia de finantare externa se ajusteaza rapid ca efect al scaderii cererii interne, precizeaza Royal Bank of Scotland (RBS),conform Antena3.
RBS mentioneaza ca includerea Ungariei, Letoniei, Romaniei si Ucrainei, intr-un raport realizat de banca, in categoria tarilor cu potential de risc are loc in urma faptului ca toate cele patru tari au fost obligate sa apeleze la FMI pentru fonduri de urgenta, in decursul ultimului an.
Totusi, Romania iese din categoria de risc in 2009 , intrucat deficitul de cont curent si, implicit, nevoia de finantare externa se ajusteaza rapid ca urmare a scaderii cererii interne, se arata in raport.
Statele din Europa de Est au obtinut, din septembrie pana in prezent, pachete de finantare externa in valoare totala de 90 de miliarde de dolari pentru a face fata crizei mondiale.
Romania a convenit, cu FMI , un program de stabilizare a economiei finantat printr-un acord de finantare externa de 20 de miliarde de dolari, sustinut de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.
Opt state din Europa de Est, printre care Romania, Ungaria, Polonia, Letonia si Ucraina, ar putea intra in default (incapacitate de achitare a obligatiilor financiare) dupa ce s-au bazat timp de mai multi ani pe "credite ieftine".
Replica RBS vine la putin timp dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca nu intelege alaturarea Romaniei cu Letonia, Ungaria si Ucraina privind posibilitatea intrarii in incapacitate de plata, avand in vedere ca economia romaneasca deja s-a ajustat.