Problemele fiscale ameninta mai multe banci din Europa

Joi, 06 Mai 2010, ora 14:11
1114 citiri
Problemele fiscale ameninta mai multe banci din Europa

Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca problemele fiscale ale Europei ameninta sistemele bancare din state precum Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie, in conditiile in care riscurile de contaminare cresc, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

"Fiecare dintre sistemele bancare ale acestor state se confrunta cu probleme de natura si intensitate diferite.

Moody's avertizeaza ca riscurile de contaminare ar putea diminua aceste diferente si aduce amenintari reale", se arata intr-un comunicat al agentiei.

In cazul Portugaliei si, intr-o mai mica masura, al Italiei, problemele suverane pot contamina sistemul bancar prin intermediul ingrijorarilor investitorilor referitoare la profilul de credit suveran. In aceste tari, sistemele bancare au fost afectate mai putin de caderea pietelor imobiliare si de expunerea la produse financiare structurate.

Portugalia este in atentia investitorilor, cu toate ca se regaseste intr-o situatie fundamental diferita comparativ cu cea a Greciei.

Moody's a plasat, miercuri, sub supraveghere ratingul suveran al tarii, "Aa2", in vederea unei posibile retrogradari cu o treapta, sau cu cel mult cu doua trepte.

Perioada de analiza a calificativului suveran, care a avut perspectiva negativa din octombrie 2009, va fi de pana la trei luni.

Masura reflecta inrautatirea situatiei financiare a Portugaliei din ultima perioada, precum si problemele legate de cresterea economica, pe termen lung.

"Un factor cheie in a determina daca riscurile de contaminare se mentin, in acest caz, va fi opinia pietei legata de succesul sau insuccesul pachetului de sprijin UE-FMI convenit recent pentru Grecia", potrivit comunicatului.

In Spania, Irlanda si Marea Britanie sistemele financiare au fost afecatate de probleme propagate din interior, precum cresterea excesiva a creditarii. Si in aceste tari bancile ar putea fi afectate de raspandirea problemelor suverane.

Moody's a retrogradat la sfarsitul lunii aprilie ratingurile a noua banci din Grecia, pentru soliditate financiara, depozite si datorii, masura reflectand reducerea puterii financiare si presiuni sporite din cauza perspectivelor economice dificile ale statului elen.

#probleme, #fiscale, #banci, #europa, #moodys , #stiri FMI