Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul gazelor va creste cu 10% din octombrie

Pretul gazelor va creste cu 10% din octombrie

Consumatorii industriali de gaze naturale vor plati preturi mai mari cu pana la 10%, cel mai probabil din octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FM, iar pana la sfarsitul anului ANRE ar putea decide inca o majorare a tarifelor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale, informeaza Mediafax.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentajele de majorare in scrisoarea de intentie.

"Dupa ce in iulie pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut cu aproape 10%, cel mai octombrie va avea loc o noua majorare, cu pana la 10%", au afirmat sursele.


Fondul Monetar International (FMI) a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.


Guvernul si-a asumat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va majora pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici pana la viitarea sedinta a board-ului FMI, care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unor surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI.


Sursele guvernamentale au adaugat ca distribuitorii de gaze au solicitat ANRE o majorare cu 27%, in etape, a tarifelor platite de consumatorii industriali, dar procentul final de crestere va fi stabilit in urma negocierilor.


Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucat Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca.


Prevederea vizeaza si mentinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producatorii de energie termica care livreaza caldura populatiei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori
Citeste mai multe despregaze naturale pret gaze fmi anre tarife gaze