Obama vrea sa imprumute FMI cu 100 miliarde dolari

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 12:27
1187 citiri
Obama vrea sa imprumute FMI cu 100 miliarde dolari

Presedintele Barack Obama a propus ieri ca Statele Unite sa acorde Fondului Monetar International (FMI) un imprumut de 100 miliarde dolari pentru cresterea nevoilor de lichiditati ale Fondului, care se confrunta cu cereri de finantare din parte tot mai multor state, scrie Reuters.

Intr-o scrisoare adresata liderilor democrati si republicani din Congres, Obama a spus ca finantarea "nu inseamna o cheltuiala bugetara sau o adancire a deficitului, deoarece reprezinta practic un schimb de active".

Scrisoarea vine cu cateva zile inainte de intalnirea liderilor finantelor, care se vor reuni in 24 si 24 aprilie la Washington pentru o serie de discutii intre FMI si Banca Mondiala.

Suma propusa face parte din pachetul total promis de liderii G20, la summitul din 2 aprilie, de la Londra, pentru temperarea celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune.

G20 a decis sa tripleze resursele FMI, la un total de 750 miliarde dolari, pentru a permite Fondului sa raspunda la criza ce a lovit grav pietele emergente si tarile in curs de dezvoltare.

Finantarea din Statele Unite va majora asa-numitele noi acorduri de creditare (NAB) ale FMI, o facilitate de urgenta infiintata in 1998, ce permite tarilor membre FMI sa ofere credite Fondului, pentru a face fata unor crize ce ar putea ameninta stabilitatea sistemului financiar mondial.

Obama a cerut Congresului sa aprobe de urgenta legislatia care sa permita Statelor Unite sa respecte promisiunile facute in cadrul G20 si a subliniat ca nu ar necesita cheltuieli bugetare.

Acesta a spus ca totalul capitalului NAB este inadecvat pentru ca FMI sa poata sustine tarile emergente, in contextul actualei crize financiare.

"Deteriorarea conditiilor economice ameninta sa agraveze recesiunile din aceste tari si ar putea duce la prabusirea valutelor", a precizat Obama.

"Laolalta, mai ales daca se vor acutiza, acesti factori vor continua sa coboare nivelul cresterii mondiale, asa cum s-a intamplat in timpul crizei financiare din Asia, si vor face ca exporturile, piata muncii si cresterea ecpnomica a Statelor Unite sa se prabuseasca si mai rapid", a adaugat Obama.

Obama a spus ca extinderea facilitatii NAB cu un total de 500 miliarde dolari va permite o participare mai mare a economiilor emergente in cadrul FMI, in special pentru China si India.

In Europa Centrala si de Est, Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
#bugetare, #cheltuieli, #creditare, #finantare, #fmi, #lichiditati, #resurse , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa