Presedintele Barack Obama a propus ieri ca Statele Unite sa acorde Fondului Monetar International (FMI) un imprumut de 100 miliarde dolari pentru cresterea nevoilor de lichiditati ale Fondului, care se confrunta cu cereri de finantare din parte tot mai multor state, scrie Reuters.
Intr-o scrisoare adresata liderilor democrati si republicani din Congres, Obama a spus ca finantarea "nu inseamna o cheltuiala bugetara sau o adancire a deficitului, deoarece reprezinta practic un schimb de active".
Scrisoarea vine cu cateva zile inainte de intalnirea liderilor finantelor, care se vor reuni in 24 si 24 aprilie la Washington pentru o serie de discutii intre FMI si Banca Mondiala.
Suma propusa face parte din pachetul total promis de liderii G20, la summitul din 2 aprilie, de la Londra, pentru temperarea celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune.
G20 a decis sa tripleze resursele FMI, la un total de 750 miliarde dolari, pentru a permite Fondului sa raspunda la criza ce a lovit grav pietele emergente si tarile in curs de dezvoltare.
Finantarea din Statele Unite va majora asa-numitele noi acorduri de creditare (NAB) ale FMI, o facilitate de urgenta infiintata in 1998, ce permite tarilor membre FMI sa ofere credite Fondului, pentru a face fata unor crize ce ar putea ameninta stabilitatea sistemului financiar mondial.
Obama a cerut Congresului sa aprobe de urgenta legislatia care sa permita Statelor Unite sa respecte promisiunile facute in cadrul G20 si a subliniat ca nu ar necesita cheltuieli bugetare.
Acesta a spus ca totalul capitalului NAB este inadecvat pentru ca FMI sa poata sustine tarile emergente, in contextul actualei crize financiare.
"Deteriorarea conditiilor economice ameninta sa agraveze recesiunile din aceste tari si ar putea duce la prabusirea valutelor", a precizat Obama.
"Laolalta, mai ales daca se vor acutiza, acesti factori vor continua sa coboare nivelul cresterii mondiale, asa cum s-a intamplat in timpul crizei financiare din Asia, si vor face ca exporturile, piata muncii si cresterea ecpnomica a Statelor Unite sa se prabuseasca si mai rapid", a adaugat Obama.
Obama a spus ca extinderea facilitatii NAB cu un total de 500 miliarde dolari va permite o participare mai mare a economiilor emergente in cadrul FMI, in special pentru China si India.
In Europa Centrala si de Est, Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.