Letonia lucreaza la acordul cu FMI si UE

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 10:12
1188 citiri
Letonia lucreaza la acordul cu FMI si UE

Premierul leton Valdis Dombrovskis a subliniat vineri ca guvernul sau nu planuieste deprecierea latului leton, temperand ingrijorarile de pe pietele financiare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Cursul latului, fixat la euro, evolueaza de aproximativ doua saptamani la nivelul minim al marjei de fluctuatie, din cauza zvonurilor privind o posibila depreciere.

"Trebuie sa punem capat acestor zvonuri pentru ca se creaza agitatie pe piete. Banca centrala si guvernul au anuntat ca nu va exista o depreciere", a declarat Dombrovskis.

Acesta a mai spus ca un ministru al unui partid al coalitiei guvernamentale, Partidul Poporului, care anuntase anterior ca ideea unei deprecieri trebuie cel putin luata in calcul, a revenit asupra declaratiilor.

"Membrii Partidului Poporului au explicat ca discutiile despre o depreciere nu mai fac parte din agenda lor, ceea ce sporeste cooperarea", a declarat oficialul.

Temerile generale de aceste zvonuri au cuprins, de asemenea, si pietele suedeze si din Europa de Est.

Dombrovskis se asteapta ca pietele sa se calmeze dupa ce guvernul sau a reusit sa ajunga la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste alte reduceri bugetare si imprumuturi.

"Nu exista alte cereri noi. Continuam doar sa implementam programele de reducere a bugetului", a spus premierul, adaugand ca se asteapta ca o a doua discutare a bugetului, care va include alte reduceri ale cheluielilor, sa fie aprobata pe 17 iunie.

In cazul in care ar fi luata o decizie de depreciere a monedei letone, tara ar putea sa modifice nivelul paritatii in cadrul ERM-2, anticamera zonei euro, sa extinda marja de fluctuatie de 1% sau pur si simplu sa renunte la cursul fixat si sa treaca la un curs valutar liber. 

#acord, #buget, #euro, #fmi, #imprumuturi, #letonia, #ue, #zona , #stiri FMI