Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inghetarea pensiilor reduce cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB

Inghetarea pensiilor reduce cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB

Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea de facilitati sociale si amanarea unor obligatii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsa acestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an care va debuta cu scadere economica.

Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in prima sedinta dupa votul de investitura, Guvernul a decis, printre altele, inghetarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II, a amanat pana in 2011 achitarea contributiei de asigurari sanatate pentru pensii neimpozabile, a taiat tichetele de masa, vacanta si cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat si membrilor CA si a limitat alocatiile pentru cercetare, potrivit Mediafax.

Intr-un document obtinut de MEDIAFAX, Guvernul apreciaza ca toate aceste masuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentand circa 2,5% din PIB) si ca, in cazul neadoptarii lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent si ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ar bloca relansarea economica.


Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor de Guvern si convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.


Conform estimarilor Executivului, prin aceste masuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului national unic al asigurarilor sociale de sanatate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) si din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent insa cu scaderea cheltuielilor bugetului general consolidat, cu 17,1 miliarde lei.


Guvernul arata ca Romania s-a angajat in acordul cu FMI sa nu introduca sporuri nemonetare in salarizarea personalului bugetar, precum tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele cadou, iar acordarea unor astfel de drepturi ar conduce la majorarea ponderii cheltuielilor cu personalul bugetar in produsul intern brut cu circa 1,6%, in conditiile in care ponderea trebuie sa scada de la 9,2%, cat se estimeaza pentru 2009, la 8,7% in 2010.


"Desi implementarea programului anticriza sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala a reusit sa duca la normalizarea conditiilor financiare, contractia activitatii economice a fost mai grava decat proiectiile initiale.


Se anticipeaza ca mediul economic va continua sa fie dificil si in prima parte a anului 2010", se arata in document.


Guvernul prognozeaza ca, in prima parte a anului 2010, tendinta de contractie a activitatii economice va continua, fiind posibil ca in primele doua trimestre din anul viitor cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar ulterior va fi consemnata o usoara crestere a produsului intern brut, in termeni reali, cu 1,3% fata de 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1483 ori
Citeste mai multe desprepensii cheltuieli bugetare pib