Guvernatorul bancii centrale germane critica rolul FMI in planul de salvare a Greciei

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 12:47
1492 citiri
Guvernatorul bancii centrale germane critica rolul FMI in planul de salvare a Greciei

Guvernatorul bancii centrale germane, Axel Weber, a criticat luni rolul Fondului Monetar International (FMI) in planul de salvare a Greciei, sustinand ca acordarea de ajutoare de urgenta este "o interpretare foarte larga" a rolului institutiei, relateaza Les Echos, precizeaza NewsIn.

In cadrul unui interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weber a subliniat ca "reglajul fin" al economiei nu ar trebui lasat in seama FMI si ca ar fi "problematic" daca institutia si-ar depasi atributiile.

"FMI trebuie sa se concentreze asupra atributiilor sale de baza, reprezentate de finantarea balantelor de plati si de supravegherea macroeconomica. Trebuie sa discutam asupra modului in care am putea reorienta FMI spre aceste atributii de baza", a afirmat Weber.

Intrebat daca acordarea de ajutoare pentru Grecia face parte din atributiile de baza, Weber a raspuns: "Este cel putin o interpretare foarte larga a regulilor FMI".

Mecanismul oferit Greciei consta in ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe o perioada de trei ani, la o dobanda de circa 5% pe an de la tarile din zona euro. Restul de 15 miliarde euro vor veni de la FMI.

#rol fmi, # salvare grecia atributii , #stiri FMI