Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMi: Statele emergente au nevoie de rezerve valutare de pana la 900 miliarde dolari

FMi: Statele emergente au nevoie de rezerve valutare de pana la 900 miliarde dolari

Fondul Monetar International (FMI) a estimat marti ca statele in curs de dezvoltare, in afara de China si producatorii de petrol, ar avea nevoie de rezerve valutare intre 400 si 900 miliarde dolari in urmatorii cinci ani, in contextul in care isi vor redresa economiile in urma crizei, scrie Reuters, potrivit NewsIn.

Oficialii FMI sunt de parere ca nevoile de rezerve valutare ale unui grup format din 118 state emergente analizate, excluzand China si exportatorii de petrol bogati, s-ar situa intre 1.300 si 2.000 de miliarde dolari in urmatorii zece ani.

"Ne-am putea confrunta pe viitor cu o cerere si mai mare de rezerve valutare decat estimasem anterior", a avertizat Fondul.

"La iesirea din criza, multe state ar putea dori sa aiba si mai multe rezerve pentru protectie, nu in ultimul rand din cauza ca aceste crize se pot repeta", mai spun oficialii FMI.

Estimarile au fost incluse intr-un raport publicat marti care sublinia propunerea de alocare a 250 miliarde dolari in drepturi speciale de tragere ale FMI, create de institutie in 1969 drept active internationale pentru rezerve, celor 186 state membre ale Fondului, pentru sporirea lichiditatilor globale.

Propunerea a fost aprobata de consiliul director al FMI pe 20 iulie, iar alocarea ar putea avea loc pana la finalul lui august, in urma unui vot al statelor membre.

Mai multe state au vandut rezerve valutare pentru cresterea lichiditatilor, in timp ce altele au oferit facilitati de schimb valutar pentru ajutorarea sectorului privat in fata crizei globale si a unei scaderi puternice a capitalului privat.

Fondul a mai anuntul ca fluxurile interne de capital privat alocate statelor emergente ar urma sa se comprime cu 100 miliarde dolari anul acesta.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1362 ori
Citeste mai multe desprefmi rezerve valutare dolari state