FMI: Romania nu isi permite luxul sa majoreze deficitul bugetar

Sambata, 26 Martie 2011, ora 16:00
1468 citiri
FMI: Romania nu isi permite luxul sa majoreze deficitul bugetar

Romania nu-si poate permite luxul, precum Japonia, sa reduca taxele si sa creasca deficitul bugetar pentru a stimula economia, deoarece astfel de masuri sunt posibile doar in tari care nu au constrangeri privind finantarea pe pietele internationale, afirma reprezentantului FMI, Jeffrey Franks.

El a explicat ca, spre deosebire de Romania, in tari precum Japonia, SUA sau Germania nu exista constrangeri privind capacitatea lor de a finanta deficitul de pe pietele internationale pentru ca exista o cerere constanta si puternica pentru obligatiunile lor.

"Aceste tari au luxul de a creste deficitele daca vor sa stimuleze economia. Intr-o tara ca Romania, unde ratingul pentru obligatiunile emise este sub pragul investitional, nu ai luxul sa majorezi deficitul daca vrei sa stimulezi activitatea economica", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

Guvernul nipon lucreaza la un program de urgenta de returnari si scutiri de taxe pentru companii si populatie, pentru a sprijini eforturile de reconstructie dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur puternic si valuri tsunami.

Franks spune ca cea mai buna metoda pentru a stimula economia Romaniei este adoptarea de reforme structurale care sa faca economia mai productiva.

"Imbunatatirea infrastructurii economiei, acest lucru va genera crestere. In cazul in care ar fi reduse unele taxe sau cheltuielile majorate, imediat ar creste si deficitul.

Aceasta situatie ar duce la pierderea increderii pietelor internationale in Romania si ar avea repercursiuni in sensul cresterii dobanzilor, a primelor de risc si deprecierii monedei", a mai afirmat oficialul FMI.

Deficitul bugetar de anul trecut a reprezentat 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, si ar urma sa scada la 4,4% in acest an si sub 3% in 2012, potrivit anagajamentelor Guvernului. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#fmi, #romania, #lux, #deficit bugetar , #stiri FMI