FMI: Retragerea bancilor straine din Europa emergenta continua, dar nu s-a intensificat

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 14:31
1722 citiri
FMI: Retragerea bancilor straine din Europa emergenta continua, dar nu s-a intensificat

Bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, intr-un ritm similar cu cel inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, risipind ingrijorarile ca retragerea bancilor straine din regiune s-a intensificat dupa de Rezerva Federala americana a inceput sa inaspreasca politica monetara in luna mai 2013, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), care se bazeaza pe statisticile Bancii Reglementelor Internationale (BIS).

Desi bancile straine si-au redus pozitiile externe fata de majoritatea tarilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ in randul statelor.

Cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine catre toate sectoarele s-au inregistrat in Slovenia, Ungaria si Croatia, in timp ce in Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina si Belarus s-au consemnat modificari pozitive in pozitiile bancilor.

FMI avertizeaza, insa, ca desi re-atragerea bancilor din regiune nu s-a intensificat, conditiile externe de finantare au devenit mai dificile pentru tarile din CESEE, in conditiile cresterii costurilor cu imprumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima data dupa 2009.

Cele mai afectate au fost tarile cu necesitati mari de finantare externa si/sau fiscala. Unele dintre aceste tari au inregistrat si cele mai mari reduceri ale finantarii bancare in trimestrul al treilea.

Studiul FMI arata ca cele mai mare contractii ale creditului si, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine se inregistreaza in tarile cu slabiciuni in fundamentele sectorului bancar.

Potrivit FMI, bancile din tarile care au suferit o reducere a finantarii bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croatia, Bulgaria, Romania si Ucraina) au urmatoarele caracteristici: deteriorare semnificativa a calitatii activelor, nivel scazut al profitabilitatii si dependenta ridicata de finantarea venita de la bancile mama.

'Acest lucru inseamna ca reducerea finantarii externe si contractia creditului tind sa se coreleze cu fundamente slabe ale bancilor', subliniaza FMI.

In ceea ce priveste perspectivele pentru 2014, FMI se asteapta la continuarea inaspririi conditiilor de finantare externa pentru pietele emergente, in conditiile continuarii inaspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar si a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeana in randul celor mai mari 130 de banci din zona euro.

De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot in evidenta provocarile care vor persista in tranzitia la dobanzi mai mari la nivel global.

In concluzie, 2014 va fi un an cu provocari pentru tarile CESEE in conditiile in care relansarea economica este lipsita de credite si este sustinuta in principal de exporturi.

#fmi banci, #piete emergente, #banci piete , #stiri FMI