FMI majoreaza fondul de criza

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 10:18
1111 citiri
FMI majoreaza fondul de criza

Membrii unui fond de creditare pentru perioadele de criza financiara al Fondului Monetar International (FMI) au decis extinderea facilitatii cu 100 de miliarde de dolari, la 600 de miliarde de dolari, imbunatatirea flexibilitatii programului si cooptarea de noi participanti.

Cei 26 de membrii ai fondul de creditare New Arrangements to Borrow (NAB) au decis majorarea numarului de participanti, urmand sa aleaga dintr-o serie de 13 state, informeaza NewsIn.

Conducerea FMI va lua o decizie formala legata de extinderea facilitatii in urmatoarele saptamani.

"Acordul privind extinderea NAB marcheaza un moment important pentru FMI, care va imbunatati eficienta institutiei in a lupta contra crizei si va consolida arhitectura sistemului financiar international", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

In acest an, pentru prima data, state cu economie emergenta precum China, Rusia, India si Brazilia au contribuit la finantarea facilitatii de creditare.

Aceste tari au indicat, insa, ca participarile viitoare vor fi conditionate de cresterea rolului pe care il au in gestionarea FMI.

Statele emergente, vor, de asemenea, o putere de decizie mai mare in legatura cu modul in care resursele NAB sunt utilizate.

"Actualii participanti si cei potentiali au fost de acord sa lucreze rapid pentru a lua masurile necesare pentru imbunatatirea NAB cat mai curand posibil", a declarat presedintele fondului, Daisuke Kotegawa.

Liderii G20 s-au angajat in aprilie sa majoreze cu pana la 250 de miliarde de dolari, la 500 de miliarde de dolari, contributia la resursele facilitatii de creditare.

 

#creditare, #criza, #extindere, #fmi , #stiri FMI